Frankrijk en Verenigde Arabische Emiraten sluiten militaire recorddeal van 17 miljard euro

Frankrijk heeft een recorddeal gesloten met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) voor de verkoop van militair materiaal. De golfstaat koopt 80 gevechtsvliegtuigen en 12 helikopters van de Franse vliegtuigbouwer Dassault, goed voor een deal van 17 miljard euro.

Historisch contract

De Franse vliegtuigbouwer Dassault heeft een recordbestelling binnengehaald. Na een ontmoeting tussen de Franse president Emmanuel Macron en Sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan (ook gekend onder zijn initialen MBZ) hebben de VAE een bestelling geplaatst van 80 Rafale F4-gevechtsvliegtuigen van Dassault en 12 ‘Caracal’ militaire helikopters van Airbus. De deal is goed voor zo’n 17 miljard euro en is daarmee de grootste internationale bestelling van de Franse gevechtsvliegtuigen ooit.

“Dit historisch contract staat symbool voor een strategisch partnerschap tussen Frankrijk en de VAE dat sterker dan ooit staat”, zei Frans minister van Strijdkrachten Florence Parly op Twitter.

Na het nieuws ging de koers van Dassault Aviation sterk de hoogte in, met een stijging van bijna 9 procent. De deal is een nodige dosis goed nieuws voor de Franse wapenindustrie, die in 2020 zijn export met ongeveer 40 procent zag dalen als een gevolg van de coronacrisis.

Moeizaam overleg

Ondanks de goede relaties tussen Frankrijk en de VAE, betekent de deal een sluitstuk van jarenlang moeizaam overleg. In 2011 wees Abu Dhabi nog een bestelling van 60 Rafale-vliegtuigen af omdat de deal ‘onwerkbaar’ zou zijn. De Emiraten houden er naast Frankrijk ook goede banden met de Verenigde Staten op na. Deze reuzebestelling wordt dan ook als een signaal van ongeduld gezien van de VAE richting de VS, waar het Congres twijfelt om een lading F-35’s aan de Emiraten te leveren.

De deal stoot op onbegrip bij mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch. Zij verwijzen naar de situatie in Jemen, waar een gigantische humanitaire crisis plaatsvindt en de Verenigde Arabische Emiraten mee strijden tegen de Houthi-rebellen. De golfstaten die deelnemen aan de strijd in Jemen zouden geen rekening houden met burgerslachtoffers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20