‘Dramatische verslechtering’ toestand in Jemen: VN slaat alarm

Houthi-rebellen doen de burgeroorlog in Jemen escaleren, waardoor het land verder afstevent op massale hongersnood. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Naties (VN) op dinsdag.

Zes jaar geleden namen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen Jemen’s hoofdstad Sanaa over. Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, gesteund door de VS en geallieerd met de Jemenitische regering, vecht sinds maart 2015 tegen de rebellen. Voorlopig lijkt er geen einde te komen aan het conflict.

Vergeldingsaanvallen

Speciale gezant van de VN, Martin Griffiths, en het hoofd van de humanitaire hulp van de VN, Mark Lowcock, schetsten een grimmig beeld van de humanitaire crisis in Jemen, de armste natie van het Arabisch schiereiland.

Griffiths zegt dat het wekenlange offensief van de Houthi’s tegen de olierijke centrale provincie Marib, het laatste bolwerk van de regering in de noordelijke helft van Jemen, naar schatting een miljoen reeds ontheemde burgers in gevaar heeft gebracht.

‘Het aantal raket- en droneaanvallen op civiele en commerciële infrastructuur vanuit door Houthi’s gecontroleerde gebieden in Saudi-Arabië is de afgelopen weken ook aanzienlijk toegenomen’, aldus Griffiths. Vergeldingsaanvallen op de stad Sanaa ‘brengen ook daar burgers in gevaar’.

Het resultaat is ‘een dramatische verslechtering’ van het conflict, zei hij.

Massale hongersnood

Uit wanhoop verergert de regering de situatie door een blokkade van schepen die de belangrijkste haven van het land, Hodeida, binnenvaren die door de Houthi’s wordt gecontroleerd.

Zowel Griffiths als Lowcock waarschuwden dat de blokkade sinds januari de prijzen van voedsel en andere goederen heeft opgedreven. Ook ziekenhuizen en andere diensten zoals watervoorziening komen in het gedrang. Dat laatste heeft namelijk brandstof nodig om de pompen te doen werken.

‘Op dit moment liggen er 13 brandstofschepen te wachten buiten Hodeida, met twee maanden invoer aan boord’, zei Lowcock. Hij waarschuwde opnieuw dat ‘Jemen afstevent op een massale hongersnood’. (wdm)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20