Fitch kan kredietbeoordeling van België verlagen: “Dan zal de factuur voor de gemiddelde Belg een stuk hoger uitvallen”

Kredietbeoordelaar Fitch stelt haar verwachtingen voor de Belgische overheidsfinanciën bij. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, legt uit op The Morning Drive van Business AM wat dit betekent.


Beluister hier het volledige gesprek met Peter Vanden Houte.


Waarom is dit belangrijk?

Fitch is een van de drie toonaangevende kredietbeoordelaars, naast S&P en Moody’s. Zo’n agentschap geeft een oordeel over de kredietwaardigheid van een partij. Dit wordt in de financiële wereld gebruikt om risico’s in te schatten. België wordt dus gezien als een minder betrouwbare tegenpartij.

De rating bedraagt nu AA-, met een vooruitzicht op verlaging.

  • “Men plakt een beoordeling op de kredietwaardigheid van België”, legt Vanden Houte uit. “Als er bepaalde factoren, zoals de overheidsschuld en het overheidstekort in negatieve zin zouden verder evolueren, kan daar een lager etiket worden opgeplakt.”
  • “Dat betekent in feite dat men daar meer risico aan toeschrijft, wat dan weer zou kunnen betekenen dat België een hogere rente moet betalen op die schuld.”

Intentie

  • “Zover zijn we natuurlijk nog niet”, nuanceert Vanden Houte. “Het is nog maar een intentie om mogelijks de rating te verlagen. Als die daadwerkelijk verlaagd wordt door Fitch, en eventueel andere grote kredietagentschappen, dan wordt het voor België toch iets moeilijker.”
  • “Het is zo dat als je een lagere kredietrating krijgt, beleggers een hogere premie gaan eisen. Je gaat dus meer rente moeten betalen.”
  • Al heeft de overheid nog tijd om orde op zaken te stellen. “Een verlaging hangt van een aantal voorwaarden af, onder andere van de vraag of de begroting in de komende jaren wordt rechtgetrokken.”

Begroting

  • “Als dat niet gebeurt, dan krijg je niet alleen een begroting die de verkeerde richting uitgaat, maar daarbovenop ook nog rentelasten die verder zullen stijgen, wat het nog moeilijker maakt om het begrotingstekort naar beneden te krijgen. Dan zal de factuur voor de gemiddelde belg een stuk hoger uitvallen.”
  • “Fitch geeft aan dat er werk moet gemaakt worden om die begroting op korte termijn te saneren en tegelijkertijd ook iets te doen aan de uitdagingen op langere termijn: de pensioenen. Maar ze zeggen er onmiddellijk bij dat men ervoor vreest of er veel zal gebeuren omdat 2024 een verkiezingsjaar wordt.”
  • In april moet het stabiliteitsprogramma bij de Europese Commissie worden ingediend. “Dat is een soort van langere termijntraject dat de overheid wil uitzetten om de begroting op het juiste spoor te krijgen. Als men daar wat ambitie laat zien, en die kracht bijzet door in oktober een begroting neer te leggen die weldegelijk probeert om dat tekort naar beneden te krijgen, kan die ratingverlaging nog worden uitgesteld”, aldus Vanden Houte.

(dv)

Meer