Vastgoedkoepel CIB Vlaanderen: “Fiscaal hervormingsplan van Van Peteghem is een streep door de rekening van wie wil renoveren”

Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, heeft vorige week zijn fiscaal hervormingsplan voorgesteld. Hij wil onder meer sleutelen aan de btw-stelsels. Dat is slecht nieuws voor wie wil renoveren, want zij zullen daardoor meer belastingen moeten betalen. “Onbegrijpelijk in het huidige klimaat”, reageert Christophe Thijs van de CIB (confederatie immobiliënberoepen) Vlaanderen tegenover Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Christophe Thijs.


De details: In het hervormingsplan van Van Peteghem lezen we onder meer dat hij de btw-tarieven van 6 en 12 procent wil vervangen door één tarief van 9 procent. Er gelden wel enkele uitzonderingen. Hoe dan ook betekent die wijziging dat de btw op renovaties stijgt van 6 tot 9 procent. “In het huidige klimaat, waarin iedereen wordt aangemoedigd om te renoveren, is zo’n verhoging onbegrijpelijk”, aldus Thijs.

  • Ook de timing is wat ongelukkig. De geplande btw-wijziging komt er net wanneer de grondstofprijzen fors toenemen. “Er wordt verwacht dat de prijzen zullen stabiliseren, maar van een daling is nog geen sprake”, klinkt het.
  • “De Vlaming heeft nu dus net stimulansen nodig om te renoveren. Dat doe je niet door de btw te verhogen”, gaat Thijs verder.
  • Hij haalt daarbij de tegenstrijdigheden tussen het Vlaamse en federale niveau aan: “Terwijl Vlaanderen allerhande subsidies geeft om mensen te helpen hun woning te renoveren, gaat men op federaal niveau de belastingen verhogen.”
  • Volgens Thijs verdwijnen de Vlaamse subsidies in de kas van de federale regering. “Wie renoveert, kan tussen de 2.000 à 5.000 euro aan premies ontvangen. Door de geplande btw-verhoging stijgt het prijskaartje van een renovatie wel met gemiddeld 3.500 à 4.500 euro”, verduidelijkt hij.

Reactie: Thijs verwacht dan ook dat de Vlaamse overheid zal reageren op de plannen van de minister van Financiën.

  • “Vergeet niet: tegen 2050 moet elke woning in Vlaanderen een energielabel A hebben. Daarvoor hebben we jaarlijks 5 miljard euro aan investeringen nodig. Dat halen we nu al niet met de huidige subsidies en het btw-tarief van 6 procent. Door de btw te verhogen, zal de renovatiegraad nog verminderen. In plaats van een verhoging, zou ik daarom zelfs durven vragen om de btw te verlagen”, besluit hij.

(nd)

Meer