Finland wil op veiligheidsvlak nauwer samenwerken met VS: opmaat naar NAVO-lidmaatschap?

Dat Finland de defensiebanden met de Verenigde Staten hoopt aan te halen, is al langer duidelijk. Het Noordse land wil namelijk een bilaterale veiligheids- en defensieovereenkomst met ’s werelds grootste economie ondertekenen. De weg naar het NAVO-lidmaatschap is echter nog lang.

Waarom is dit belangrijk?

Als reactie op de Russische invasie van Oekraïne, hebben Zweden en Finland hun langdurige militaire ongebondenheid beëindigd. In mei vroegen beide landen het NAVO-lidmaatschap aan. Maar er is één groot obstakel: Turkije weigert nog altijd hun aanvraag goed te keuren. Niettemin kondigde het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken in het najaar aan de onderhandelingen te starten over een samenwerkingsovereenkomst op defensiegebied met Washington. Die deal kan moeilijk los gezien worden van het NAVO-dossier.

Het nieuws: Pekka Haavisto, de Finse minister van Buitenlandse Zaken, heeft nog eens de mogelijke defensiedeal van zijn land met de VS ter sprake gebracht.

  • Haavisto werd door de tabloid Italehti geïnterviewd in het Zweedse Sälen. Daar is hij samen met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, een van de gastsprekers op de nationale veiligheidsconferentie van het land.
  • Volgens de politicus bevindt de defensiedeal zich nog in een voorbereidende fase en zal hij waarschijnli
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer