Filipijnen keren zich af van China en halen banden met Japan strakker aan

De Japanse premier Fumio Kishida breidt niet alleen het nationale defensieapparaat fors uit, maar zet ook in op het verstevigen van regionale veiligheidsrelaties.

Waarom is dit belangrijk?

Japan zoekt naast bondgenoot en grootmacht Verenigde Staten andere regionale machten om te helpen bij de indamming van het revisionistische en expansionistische China. De Filipijnen, een bondgenoot van de Verenigde Staten, en Japan kunnen elkaar ook vinden in het gedeelde voornemen om China een halt proberen toe te roepen.

In het nieuws: De Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr. bevindt zich vijf dagen in Japan om het strategisch partnerschap tussen beide landen te verstevigen.

  • De Filipijnen bevinden zich dichtbij Taiwan en belangrijke maritieme handelsroutes (die trouwens van cruciaal belang zijn voor de Japanse economie). China en de Filipijnen raken ook niet akkoord over waar de grenzen lopen in de Zuid-Chinese Zee, wat onenigheid schept tussen beide landen. China wil daarbij in de toekomst mogelijk Taiwan inlijven en zo de invloedssfeer uitbreiden.
    • Al die factoren leiden ertoe dat de Filipijnen China als een dreiging zien. Ondertussen verwachten andere landen in de regio dat de eilandstaat zijn deel vervult, gezien de geografische locatie, en voor regionale stabiliteit en veiligheid mee helpt zorgen.
    • Om die reden haalde de Filipijnse president Marcos Jr. ook recent de banden met de VS nog strakker aan en stelt die vier extra militaire basissen open voor Amerikaanse eenheden.
  • Marcos Jr., de zoon van de beruchte en de in 1989 overleden dictator, is pas zeven maanden president, maar heeft er op buitenlands vlak al veel werk van gemaakt om het internationale imago van zijn land op te poetsen. Het bezoek aan Japan – dat maar liefst vijf dagen telt – is voor hem een belangrijke missie.
    • Japan is de tweede belangrijkste handelspartner en een regionale grootmacht waar Oost-Aziatische landen het meeste van verwachten dat die tegenwicht biedt naar China.

Militaire bondgenoot

  • Tokyo ziet ook de Filipijnen als een essentiële bondgenoot in de regio. Daarom is Japan ook de belangrijkste investeerder in de Filipijnen en biedt het ook de meeste ontwikkelingshulp.
    • Tijdens de reis kondigt Kishida waarschijnlijk diverse investeringsakkoorden aan ter waarde van 2,7 miljard dollar voor infrastructuur, defensie, landbouw en technologie. Dat meldt de Eurasian Times.
    • Japan zal ook bestuderen hoe het de Filipijnse marine kan helpen om de eigen zeegebieden beter te beveiligen van Chinese agressie.
  • Vooral de extra focus op investeringen in defensie en sterkere veiligheidsbanden toont aan dat beide staatsleiders elkaar vinden in hun voornemen om China in te dammen.
  • Mocht er ooit een Chinese invasie plaatsvinden op Taiwan, zal de Filipijnse nabijheid essentieel zijn voor als Japan en de Amerikanen zouden willen ingrijpen. Ook als afschrikking naar China kan het tellen.
    • Ook om de nabijgelegen Senkaku/Diaoyu-eilanden blijven Japan en China discussiëren. Japan rekent dus ook hiervoor op Filipijnse steun.
Meer