Militaire deal met Filipijnen: Verenigde Staten rollen met spierballen in Zuid-Chinese Zee

De Filipijnen en Verenigde Staten sloten een deal waarbij de Amerikanen toegang krijgen tot vier Filipijnse militaire basissen.

Waarom is dit belangrijk?

De Verenigde Staten proberen hun geopolitieke rivaal China tegen te houden om een invloedssfeer uit te breiden in Oost-Azië. Daarvoor haalt de Amerikaanse regering de banden aan met regionale bondgenoten. De VS probeert de regio zo onder controle te houden. Zolang de regio rustig blijft, is dit ook bevorderlijk voor de toeleveringsketens tussen China en het Westen.

In het nieuws: Dat maakte Amerikaans minister voor Defensie Lloyd Austin bekend tijdens een bezoek aan Manilla.

  • Het akkoord werd gesloten met de nieuwe Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr., die zich veel inschikkelijker opstelt tegenover de Amerikanen dan zijn voorganger Rodrigo Duterte, die liever de betrekkingen met China bevorderde. “De toekomst van de Filipijnen, en de westelijke Stille Oceaan, zal altijd de VS behelzen”, verkondigde Marcos Jr. Dat meldt de nieuwssite Nikkei Asia.
  • Het akkoord valt binnen de Enhanced Defense Cooperation Agreement (EDCA) die de Filipijnen en de VS in 2014 sloten als reactie op de groeiende Chinese militaire assertiviteit in de regio. Toen kreeg de VS eerst toegang tot vijf militaire sites. Met toegang tot de vier extra militaire basissen kan de VS nog beter een oogje in het zeil houden op de Chinese activiteiten in de Zuid-Chinese Zee.
  • Tot welke vier extra basissen de VS nu toegang krijgt, ligt nog niet volledig vast, maar hoogstwaarschijnlijk zal de keuze voor een daarvan wel ergens in de noordelijke provincie Cagayan vallen vanwege de nabijheid bij Taiwan.
  • De VS stelt ook 82 miljoen dollar beschikbaar om aan infrastructuur te besteden op de vijf sites waar de Amerikanen al gebruik van maken. Daaronder vallen ook herstellingen aan landingsbanen en de bouw van opslagloodsen.
Bron: BBC, via Armed Forces of the Philippines

(mah)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20