VS willen hardere aanpak van China door Europese bondgenoten: “Verschuiving van Amerikanen op dit vlak echt merkbaar”

De Buitenlandse Zaken-ministers van de westerse militaire alliantie NAVO komen vandaag en morgen bijeen in Boekarest om het te hebben over de Oekraïne-oorlog. Maar er zou nog een ander punt hoog op de agenda staan, volgens bronnen van de Financial Times: China.

Waarom is dit belangrijk?

Er bestaat geen eensgezindheid in Europa over hoe moet worden omgegaan met China, ’s werelds op één na grootste economie, maar ook een autoritair, mensenrechten-schendend regime. De VS zijn voorstander van een anti-Chinese houding. Duitsland, de locomotief van de eurozone, is economisch echter erg afhankelijk van het Middenrijk.

In het nieuws: Volgens bronnen van de gerespecteerde zakenkrant FT – regeringsfunctionarissen die op de hoogte zijn van gesprekken tussen de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten - heeft Washington de afgelopen weken bij zijn medestanders gelobbyd om concrete Europese maatregelen om Beijing aan banden te leggen.

  • Ook zouden de VS erop aandringen dat Europese regeringsleiders voortaan het Chinese communistische regime openlijk strenger gaan veroordelen.

"Moedigen eensgezinde Europ

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20