China zet Japan aan tot bouwen nieuwe militaire basis

The Japan Times meldt dat Japan begon aan de constructie van een nieuwe militaire basis voor de nationale zelfverdedigingstroepen (de eilandstaat bezit grondwettelijk gezien geen leger).

Waarom is dit belangrijk?

Er heersen momenteel militaire spanningen in de Oost-Chinese Zee tussen China en Japan, want beide willen het zeggenschap over dit gebied. China verwierf ondertussen een groter en moderner leger, waardoor het zich de laatste jaren steeds assertiever opstelt. Japan probeert daarom een inhaalbeweging te maken en bouwt een nieuwe nabijgelegen basis.

In het nieuws: De basis wordt gebouwd op het zuidelijk gelegen onbewoond eiland Mageshima.

  • Met deze nieuwe basis wordt de verdediging van de zuidelijke Ryukyu-eilanden versterkt. China is verplicht om deze eilandengordel te passeren als het de Stille Oceaan wil bereiken.
  • Mageshima zal ook dienen als terugvalbasis mocht Okinawa – de basis het dichtst bij de Oost-Chinese Zee – na een aanval vallen. Vooral Taiwan rekent op de nabijheid van Okinawa bij een mogelijke Chinese invasie. Deze basis herbergt namelijk een aanzienlijk aantal Japanse en Amerikaanse troepen. Japan en de VS houden daarom rekening met een Chinese preventieve aanval.
  • De bouw van het project zal vier jaar in beslag nemen, waarbij er eerst werk wordt gemaakt van opslagplaatsen voor munitie en landingsbanen.
  • Wanneer de site klaar is, kan de Amerikaanse luchtmacht verhuizen. Deze traint nu op het eiland Iwo Jima in de Stille Oceaan, dat ongeveer 1.400 kilometer verder ligt. Washington vroeg al meerdere jaren om een meer nabijgelegen locatie zodat de vluchten minder lang zouden duren.
  • Vorig najaar kondigde Japan al aan zijn defensie-uitgaven tegen 2027 te verdubbelen, waarbij het land brak met de informele traditie om slechts 1 procent van het bbp aan defensie uit te geven. De bouw van deze nieuwe basis kadert binnen de inspanningen om China bij te benen.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20