Federale regering werkt aan de vaccinatiestrategie: wat weten we al?

Het hoopgevende nieuws rond het coronavaccin Pfizer en BioNTech maakt duidelijk dat ons land beter snel werk maakt van een vaccinatiestrategie. Een verplichte inenting lijkt er niet snel te komen, merkt De Tijd donderdag op.

Ons land koopt de vaccins aan via de Europese Commissie, die gesprekken voert met de farmabedrijven. Woensdag sloot Europa nog een deal met Pfizer en BioNTech voor 300 miljoen doses, België moet volgende week beslissen of het daarop intekent. Daarna moet het Europees geneesmiddelenagentschap nog groen licht geven, waarna de verdeling kan starten. Met de voorziene 7,7 miljoen vaccins kan ons land 3,85 miljoen mensen inenten – want er zijn er twee nodig per persoon.

Een vaccinstrategie is dus broodnodig: welke andere vaccins kopen we aan, hoe raken de vaccins ter plaatse, wie krijgt de inenting eerst, welke regering betaalt wat, … De vragen en praktische kwesties zijn legio. Woensdag stond een interministeriële conferentie op de agenda, maar een akkoord leverde dat niet op. Wel zijn er al bepaalde krachtlijnen vastgelegd. Een overzicht.

  • Niet verplicht. Het is redelijk zeker dat niemand verplicht zal worden tot een inenting. In België is alleen de prik tegen polio verplicht voor kinderen, al zijn vaccins tegen mazelen en rode hond sterk aanbevolen. Hoewel een enquête van Sciensano aantoonde dat 50 procent van de Belgen bereid is om zich te laten vaccineren, is verplichting niet wenselijk. Het zou kunnen leiden tot wantrouwen, wat antivaccinatiebewegingen kunnen uitbuiten.
  • Prioriteiten. De Europese Commissie legde hier al een basis met enkele prioritaire groepen: zorgmedewerkers, 60-plussers, chronisch zieke mensen, cruciale beroepen (leerkrachten en politie), werknemers die onmogelijk afstand kunnen houden en gedetineerden. Onze overheid moet dan de volgorde van die prioritaire groepen vaststellen.

    Dat is geen sinecure. Professor Huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) geeft in de krant Het Laatste Nieuws het voorbeeld van de gezondheidswerkers. ‘Het gaat om iedereen die in zorg en welzijn werkt, dus ook de poetshulp die elke dag met vier mensen in contact komt. Je kan je afvragen of de gezinshulp dan misschien eerder gevaccineerd moet worden dan degene die in een woonzorgcentrum werkt.’
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.