Boze boeren betogen opnieuw in Brussel, De Wever slaat mea culpa

Het Farmers Defence Force (FDF) betoogt opnieuw tegen het landbouwbeleid van de Europese Unie. Daarbij hebben zich ook veel buitenlandse boeren aangesloten. N-VA-voorzitter Bart De Wever geeft ondertussen toe dat hij de situatie onderschatte.

In het nieuws: “Tussen de 10.000 en de 20.000 boeren” betogen vandaag rond het Atomium, volgens het FDF.

  • Wij gaan niet naar het centrum trekken”, zegt Bart Dickens, voorzitter van het FDF tegenover De Ochtend op Radio 1. “We hebben hier aan de Heizel het podium opgetrokken waar onze genodigden komen spreken.” De verkeershinder blijft effectief beperkt, ook omdat de politie de tractoren verhindert om zich op de snelweg te begeven.
  • Volgens Dickens blijft de actie vredevol, en wordt er niet met allerhande zaken gesmeten of in brand gestoken. “Dat zal zeker niet van ons komen.” Wel zijn enkele buslijnen verstoord door omleidingen, melden zowel De Lijn als de MIVB.
  • Dickens meent ook dat de onderhandelingen met de Europese Commissie weinig hebben opgeleverd. “In principe is er nog niet veel gedaan. We zitten nu in de laatste fase voor de verkiezingen, dus nu willen alle partijen met ons mee, maar na 9 juni schieten ze ons weer in de rug”, haalt hij aan.
  • Naast Belgische boeren sluiten ook landbouwers uit Duitsland, Polen, Italië en Nederland aan. De nieuwe Nederlandse coalitie heeft meer aandacht voor de boeren in het regeerakkoord. De afgereisde Nederlanders hopen dat de rest van Europa nu volgt.

“Landbouwbeleid niet opgevolgd”

Ook opgemerkt: In Vlaanderen geeft Bart De Wever toe dat hij de grieven van de boeren onderschat heeft.

  • Op Radio 2 zegt De Wever de onvrede van de boeren te begrijpen. “Heel deze eeuw hebben ze gehoord dat ze aan schaalvergroting moeten doen. Maar als puntje bij paaltje komt, blijkt dat geen houdbaar economisch model.”
  • Hij maakt van de gelegenheid gebruik om nog eens uit te halen naar cd&v. “Ik zou persoonlijk ook heel kwaad zijn als de politiek na twintig jaar cd&v-landbouwbeleid komt zeggen dat het niet meer gaat.”
  • Tegelijk komt er van De Wever ook een mea culpa. “Ik ben een stadsjongen, ik heb het landbouwbeleid niet opgevolgd. Plotseling was dat probleem daar, door een rechtbank die zei dat een kippenstal in Kortessem er niet kon komen.”
  • “Het stikstofbad zat vol. Wij waren op weg naar Nederlandse toestand, naar een vergunningenstop. Dan zit je tot je oogballen in de miserie. Dat moest opgelost worden”.
  • Dat is ook gebeurd, met een Vlaams stikstofakkoord. Daar kwam eerst stevige ruzie over, met name tussen Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Al die discussie en ruzies in de regering, het had beter gekund. Het heeft geen goeie indruk nagelaten”, geeft De Wever nu toe.
Meer