Unizo tevreden met stikstofakkoord: “Goed dat kleine kmo’s vrijgesteld worden van beoordeling”

De Vlaamse regering bereikte gisteren na lang debat een stikstofakkoord. Ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden, maar wil tegelijkertijd benadrukken dat de juridische uitwerking van het plan nog moet gebeuren. Business AM sprak erover met adviseur milieu Piet Vanden Abeele van Unizo.


Beluister hier het volledige interview met Piet Vanden Abeele:


Waarom is dit belangrijk?

De Vlaamse regering bereikte uiteindelijk een politiek akkoord over het aanpakken van de stikstofuitstoot. Dit akkoord moet wel nog juridisch getoetst worden, nadat de Raad van State kritisch was over een eerder voorstel.
  • Unizo reageert opgelucht dat er een akkoord is. Vanden Abeele: “Voor projecten van ondernemers zou er nu rechtszekerheid moeten komen. Dat is goed voor alle economische initiatieven. Men voorziet drempels en dat moet kleine kmo’s en kleine bouwprojecten vrijstellen van de verplichte opmaak van een wetenschappelijke studie.”
    • “Zo’n passende beoordeling is vrij complex, dat kost tijd. Het is ook een goede zaak dat kleine kmo’s daarvan vrijgesteld worden.”
    • Gedelegeerd bestuurder van Unizo Danny Van Assche legt de moeilijkheid verder uit in een persbericht: “In de praktijk zijn er maar een beperkt aantal consultancy-bedrijven die zo’n gedetailleerde wetenschappelijke studie kunnen uitvoeren. Het kost extra tijd en geld, en er is geen garantie op succes.”

“Vergunningenstop wordt een halt toegeroepen”

  • De juridische uitwerking van het akkoord dient dus nog te gebeuren. Unizo benadrukt dat “het stikstofakkoord nu gevolgd moet worden door een grondig wetenschappelijk onderbouwd en juridisch robuust kader dat niet onderuit gehaald kan worden door een hoog rechtscollege zoals de Raad voor Vergunningsbetwistingen, de Raad van State of het Grondwettelijk Hof”.
  • “De vaak terugkerende dreiging van vergunningenstop voor landbouw en industrie, maar ook voor bouwprojecten, infrastructuur, kmo-uitbreidingen, recreatieprojecten… wordt zo definitief een halt toegeroepen.”
  • Eerder benadrukte ook werkgeversorganisatie Voka hoe belangrijk een juridisch sluitend stikstofakkoord is. “We kunnen het ons niet permitteren om in een juridisch vacuüm te zitten met een vergunningenstop”, klonk het eind oktober bij topman Hans Maertens.
  • Vlaams minister-president Jan Jambon was er gisteren dan ook trots op dat dit volgens de regering vermeden wordt: “Met dit akkoord vermijden we dat Vlaanderen in een economische woestijn komt, vermijden we een complete vergunningenstop ook.”

Conclusie: Het politieke luik is opgehelderd. Nu is het hopen dat de juridische instellingen ook akkoord gaan met deze wettekst. Maar voorzichtig optimisme primeert.

(evb)

Meer