Facebook zet hakken in het zand tegen QAnon

Facebook heeft op woensdagavond aangekondigd dat het sancties uitvoert tegen 3.280 Facebookpaginas en groepen en 10.000 Instagramaccounts die gelinkt worden aan samenzweerdersgroepering QAnon.

QAnon kan niet volledig van het sociale netwerk geweerd worden. Maar Facebook zal er wel voor zorgen dat inhoud die aan QAnon gelinkt wordt, minder zal verschijnen in uw zoekresultaten en op uw tijdslijn.

In het persbericht stelt Facebook dat het zijn beleid over bepaalde organisaties heeft bijgestuurd. Oorspronkelijk kon bannen enkel voor organisaties die een veiligheidsrisico vormden. Nu kan het ook voor groeperingen die niet aan die criteria voldoen, maar die wel een risico vormen voor de algemene veiligheid.

De pagina’s van QAnon zullen geen advertenties meer kunnen gebruiken en zullen ook hun berichten niet meer kunnen richten naar bepaalde groepen.

De acties van Facebook zijn nog steeds vrij licht in vergelijking met collega-sociaal medium Twitter. Dat bande 15.000 accounts van QAnon-leden.

Wat is QAnon?

QAnon is een samenzweringstheorie. Daarbij zou de Amerikaanse president Donald Trump een geheime oorlog voeren tegen de Deep State. Zowat alle Democraten en bureaucraten uit de Verenigde Staten zouden zo deel uitmaken van die geheime organisatie. QAnon is een soort verzamelpunt voor mensen die geloven in die samenzwering.

De oprichter van de groep, een anonieme Q, beweerde daar bewijs van te hebben. Hij kwam daarmee aanzetten in 2016 al, op 4Chan, een internetforum waar wel meer samenzweerders hun thuis vinden.

FBI: QAnon is gevaarlijk

In mei 2019 heeft de FBI QAnon gecatalogiseerd als een gevaarlijk. Spandoeken en borden met QAnon-theorieën en -uitspraken zijn steeds vaker te zien bij manifestaties voor Donald Trump. Ook bij demonstraties tegen Covid-maatregelen worden ze steeds vaker gespot.

Vandaar dat sociale media, zoals Twitter en Facebook, steeds harder gaan optreden tegen de accounts die zulke theorieën verspreiden. Of dat de oplossing is, moet nog blijken. Vaak verschuift het werkterrein van de aanhangers naar andere sociale media, zoals Telegram.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.