Facebook verwijdert advertenties van Britse Tories na klacht van BBC

Facebook heeft zondag zeven politieke advertenties van de Britse Conservatieve Partij verwijderd op vraag van BBC. Volgens de publieke omroep stelden die de onpartijdigheid van de nieuwsdienst in vraag.

In de advertenties komt de BBC telkens aan bod. De Conservatieve partij maakte een protestvideo met dramatische muziek en gebruikte daarin quotes van BBC-journalisten. ‘Een nutteloze vertraging voor de brexit’ en ‘Opnieuw uitstel voor brexit’ zijn maar enkele van de uitspraken die verwerkt zijn in het filmpje.

Een screenshot uit de bewuste advertenties. – BBC

Klacht bij Facebook

Door het beeldmateriaal uit zijn context te halen, lijkt het alsof de BBC-journalisten de Conservatieve Partij steunen, vindt de nieuwsdienst. ‘Dit is een volledig onaanvaardbaar gebruik van BBC-materiaal die ons aanbod verstoort en die onze onpartijdigheid kan belemmeren’, klinkt het.

De publieke omroep diende dan ook prompt een klacht in bij Facebook. De internetgigant besloot daarop de advertenties offline te halen. De reclame was gericht op 35- tot 54-jarigen en kostte ruim 8.000 euro. In totaal zagen minstens 350.000 mensen de filmpjes in hun nieuwsoverzicht passeren.

‘Niet misleiden’

De Tories ontkennen intussen dat de campagne bedoeld was om de onpartijdigheid van BBC in twijfel te trekken. ‘De video maakt gebruik van nieuwsmateriaal om de kiezers te herinneren aan de impasse ‘, zegt een woordvoerder aan Bloomberg. ‘De laatste drie jaar deed het “kapotte” parlement niks anders dan de brexit blokkeren. De kijkers kunnen zelf oordelen, maar de beelden werden niet gemonteerd om te misleiden.’

Het is niet de eerste keer dat de Britse Lagerhuisverkiezingen tot controverse op sociale media leiden. Tijdens een groot televisiedebat tussen Labour-leider Jeremy Corbyn en huidig premier Boris Johnson veranderde de Conservatieve Partij zijn Twitteraccount. Onder de naam ‘factcheck U.K.’ deed de partij zich voor als een onafhankelijke nieuwsbron.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20