Twitter tikt Britse Tories op de vingers voor misleiding

Tijdens het eerste televisiedebat tussen Brits premier Johnson en oppositieleider Jeremy Corbyn, heeft de Conservatieve Partij tijdelijk zijn Twitteraccount een andere naam gegeven. Met ‘factcheckUK’ wou de partij van Johnson naar eigen zeggen uitspraken van Corbyn weerleggen. Twitter noemt het ‘een stunt om gebruikers te misleiden’.

Het televisiedebat ging door omdat er op 12 december verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk gepland staan. Op de commerciële zender ITV namen Boris Johnson van de Conservatieve Partij en Jeremy Corbyn van Labour het tegen elkaar op. Het debat leverde weinig verrassingen op en een echte winnaar kwam niet naar voren.

Interessanter werd het nadien. Gedurende het televisieprogramma had de Conservatieve Partij namelijk zijn Twitter-account omgetoverd tot een schijnbaar objectieve factcheckpagina. Voor een Twittergebruiker die de tweets in zijn overzicht kreeg, was het niet onmiddellijk duidelijk dat de berichten van een politieke partij kwamen. Enkel de Twitter-handle @CCQHPress bleef onaangeroerd.

De Conservatieve Partij kreeg na het manoeuvre heel wat kritiek over zich. ‘We hebben dit gedaan om de onjuistheden te weerleggen die in dit debat naar voor kwamen’, reageerde Tory-voorzitter James Cleverly in BBC Newsnight. Hij was het er ook niet mee eens dat zijn partij op die manier het publiek misleidt.

Twitter reageerde daarop met een waarschuwing aan het adres van de Conservatieve Partij. ‘Verdere pogingen om mensen te misleiden door geverifieerde profielinformatie te bewerken, zullen leiden tot corrigerende maatregelen’, klonk het.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20