Facebook vecht terug tegen opsplitsing: techgigant vraag opschorting rechtszaak

Facebook staat momenteel tegenover de Federal Trade Commission in een rechtszaak rond schending van het mededingingsrecht. Het bedrijf vraagt de rechtszaak te schorsen, omdat er gebrek aan bewijs is. Ook wil het FTC-voorzitter Lina Khan wraken, die te vooringenomen zou zijn.

De Amerikaanse mededingingsauroriteit klaagt Facebook nu aan vanwege haar monopoliepositie op de technologiemarkt. Dezelfde zaak werd eerder al gevoerd, maar toen schorste de US District Court of Columbia (de rechtbank van eerste aanleg) de zaak in juni wegens gebrek aan bewijs. Toch is deze rechtszaak verre van de eerste die tegen het bedrijf loopt.

Winst boven welzijn

Privacy en monopolievorming bij Big Tech zijn al jaren voer voor discussie. Deze week volgden de aantijgingen van ex-medewerkster en klokkenluidster Frances Haugen. Zij claimde dat Facebook “winst primeert op veiligheid en welzijn“. Ondertussen gaf Zuckerberg haar al repliek via zijn (hoe kan het ook anders) Facebook-account.

Facebook beweert dat Haugen zelf niet betrokken was bij bv. kinderbescherming bij Facebook en Instagram, en dus geen directe kennis heeft van die onderwerpen. Zuckerberg doet haar bewering ook af als onwaar, hoewel gelekte interne berichten hem tegenspreken. De Senaatscommissie Handel, waar Haugen gisteren voor getuigde, beloofde na afloop Facebook strenger te controleren en te reguleren.

Lina Khan

Kort nadien werd Lina Khan, op voordragen van president Biden, voorzitter van de Federal Trade Commission. Haar aanstellen werd onmiddellijk gevolgd door reclamaties van Facebook en Amazon, die haar te vooringenomen vinden. In 2017 schreef ze als Yale-student namelijk het artikel Amazon’s Antitrust Paradox, een uitgebreide analyse van hoe Amazon door de mazen van de wet steeds groter kan worden. Grote techbedrijven zien in haar dus een grote bedreiging voor hun eigen macht.

Opsplitsen

De huidige rechtszaak draait echter helemaal rond Facebook. De FTC oordeelt dat Facebook, dat ook Instagram en Whatsapp beheert, te groot wordt. Ze kopen concurrenten en diens technologie gewoon op en zouden concurrentie bewust weren of wegmoffelen van hun platformen. Voor de FTC bestaat er maar één oplossing: de drie grote merken in drie aparte bedrijven splitsen. Zo komt er meer concurrentie op de markt en minder macht gecentraliseerd bij één bedrijf.

Het FTC vulde het vorige dossier aan met uitgebreidere marktstudie, in de hoop dat dit de rechtbank zal overtuigen. Half november doet de rechter een uitspraak of de zaak al dan niet opgeschort zal worden.

Lees ook:

(NS)

Meer