Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Facebook investeert in brain-computer interfacebedrijf

Logo Business AM
Economie

25/09/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook neemt de startup CTRL-Labs uit New York over. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. CTRL-Labs is een ontwikkelaar van toestellen die met de hersenen kunnen worden aangestuurd. Financiële details over de transactie zijn niet bekend, maar met de overname zou volgens bronnen een bedrag tussen 500 miljoen dollar en 1 miljard dollar zijn gemoeid.

CTRL-Labs werd vier jaar geleden opgericht. De onderneming werkt aan een polsband die de gedachten van zijn gebruiker in computercommando’s zou kunnen omzetten. Facebook heeft al langer interesse in de technologie laten blijken. Met zijn grotere financiële slagkracht kan het technologieconcern het concept van CTRL-Labs sneller helpen ontwikkelen en commercialiseren.

Belangrijke stap

“De transactie betekent een belangrijke stap vooruit in de ambities van Facebook op het gebied van brein-computing,” merken Alexei Oreskovic en Nick Bastone, redacteurs bij de nieuwssite Business Insider, op. “Drie jaar geleden had het bedrijf al plannen in die richting laten uitschijnen, maar liet hierover daarna niets meer horen.”

Regina Dugan, voormalig hoofd van het onderzoekslaboratorium van Facebook, sprak destijds al over de mogelijkheden om het menselijk brein berichten te laten versturen.

“De polsband van CTRL-Labs bevindt zich uiteraard nog in het stadium van het prototype,” zeggen Oreskovic en Bastone. “Een reële productie laat dan ook wellicht nog verscheidene jaren op zich wachten. De overname suggereert echter dat Facebook het concept niet heeft opgegeven.”

CTRL-Labs heeft de voorbije jaren al 67 miljoen dollar investeringen opgehaald bij partijen zoals Google Ventures, Alexa Fund en Lux Capital. Het bedrijf zegt dat zijn armband op termijn even snel en betrouwbaar moet blijken als een muis, een toetsenbord of een smartphonescherm.

Neurowetenschap

Ook Thomas Reardon, chief executive van CTRL Labs, is door Facebook aangetrokken. De man kan al een grote expertise in de digitale wereld bogen. Voor hij CTRL-Labs oprichtte, werkte hij voor Microsoft. Reardon, die neurowetenschappen heeft gestudeerd aan de Columbia University, was er een van de drijvende krachten achter Internet Explorer.

Reardon lanceerde CTRL-Labs samen met Patrick Kaifosh, een collega-neurowetenschapper van de Columbia University. CTRL-Labs heeft een tiental medewerkers. Alvast een aantal zou eveneens de overstap naar Facebook maken.

Facebook is trouwens niet de enige technologiegroep die interesse laat blijken in brein-computing. Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, gaf in juli te kennen om volgend jaar klaar te zijn voor testen bij mensen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks