Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 09 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

AGI: Microsoft stopt miljard dollar in A.I. die alle capaciteiten van ons brein reproduceert

Logo Business AM
Tech

23/07/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Het Amerikaanse techbedrijf Microsoft gaat de komende jaren 1 miljard dollar (900 miljoen euro) investeren in de ontwikkeling van een machine die in de cloud de capaciteiten van het menselijk brein reproduceert.

Microsoft gaat daarvoor samenwerken met OpenAI, een initiatief dat vier jaar geleden werd opgericht door onder andere Sam Altman (Y Combinator, foto boven), Elon Musk (Tesla) en Peter Thiel (PayPal). Musk heeft OpenAI ondertussen verlaten. Hij is vervangen door Reid Hoffman, de stichter van het zakelijke netwerk LinkedIn. Deze laatste is ondertussen ook de grootste financier van het initiatief is geworden.

Musk, maar ook de vorig jaar overleden Stephen Hawking en nog een reeks wetenschappers en uitvinders ondertekenden in 2015 een  open brief waarin ze waarschuwden dat de creatie van kunstmatig intelligente wapens tot een wapenwedloop zou leiden. Ze vrezen dat kunstmatige intelligentie straks niet meer door de mens te controleren zal zijn. Dat zou uiteindelijk kunnen leiden tot de uitroeiing van het menselijke ras.

De missie van OpenAI is om artificiële intelligentie (A.I) te ontwikkelen die goed is voor de mensheid en die het niveau van een mens kan evenaren en overtreffen.

Microsoft en OpenAI gaan samenwerken aan de ontwikkeling van een vorm van kunstmatige intelligentie die een reeks taken aankan. Het gaat om de zogenoemde Artificial General Intelligence (AGI). De AI die vandaag bestaat is veelal gespecialiseerd in één zaak: denk aan Google’s computer DeepMind, die het bordspel Go domineert. Of Boston Dynamics, dat robots eenvoudige handelingen laat uitvoeren.

Satya Nadella

Getty Images

AGI wil multidisciplinaire problemen oplossen

OpenAI en Microsoft denken dat een algemene artificiële intelligentie kan worden ingezet om multidisciplinaire problemen op te lossen. Ze denken daarbij niet aan spelletjes, maar aan grotere uitdagingen. Denk aan de klimaatverandering of het optimaliseren van de gezondheidszorg en het onderwijs. Maar zo ver is het nog lang niet. De meeste experts denken dat AGI niet voor de volgende decennia, misschien wel eeuwen, is. Anderen denken dat het nooit gerealiseerd zal worden. Maar dat houdt de AI-reuzen van dit tijdperk (lees: Google, Facebook en Amazon) niet tegen om het te proberen.

Volgens Microsoft-CEO Satya Nadella (foto boven) verhoudt het AGI-project zich tot de hedendaagse kunstmatige intelligentie als een quantumcomputer tot een gewone computer. Die eerste moet straks exponentieel sneller berekeningen uitvoeren dan de laatste. Specialisten noemen de quantumcomputer vaak ‘de oplossing voor grote uitdagingen zoals de klimaatverandering’ .

Het nieuwe project zal gebruik maken van Microsofts Azure-divisie, een netwerk van datacenters dat cloud computingdiensten aanbiedt. Op deze manier vloeit een deel van de investering terug naar het bedrijf.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks