Extreemrechts stelt koers over Oekraïense vluchtelingen bij: “beter opvang in buurlanden”

Vlaams Belang zit al dagen samen met andere extreemrechtse partijen in Europa, met een interessante vraag: in hoeverre staat de partij nu open voor “nieuwkomers”, voor vluchtelingen vanuit Europa?

  • Tot nu toe waren ze zeer voorzichtig, de banden tussen een aantal partijleden zoals Filip Dewinter met Rusland in gedachten. Ook voor Vlaams Belang waren de Oekraïners welkom. Maar nu klinkt het toch al een beetje anders.
  • Vanmorgen op Radio 1 had voorzitter Tom Van Grieken het over “haalbaarheid en betaalbaarheid”: “We moeten ons steentje bijdragen, maar we vrezen voor de betaalbaarheid.
  • Daarbij wees hij erop dat de “nooddorpen toch al heel permanent dreigen te worden”. Hij wil dat liever niet. Hij pleitte voor een “financiële deal met Hongarije en Roemenië” om daar de Oekraïners op te vangen: “de meeste vluchtelingen willen daar blijven”.
  • Daarnaast blijft er de opdeling tussen Oekraïners en andere vluchtelingen: Van Grieken wil “een tijdelijke opschorting van het asielrecht”. Dat kan in “uitzonderlijke tijden”, zo stelt hij.
  • Overigens zet hij zich net zoals N-VA ook op de lijn dat er best geen OCMW-steun aan de Oekraïners moet gegeven worden. “Enkel bed, bad en brood. We kunnen niet iedereen helpen.” Maar tegelijk blijft de lijn dat er “een groter draagvlak onder de bevolking is om inspanningen te leveren voor een broedervolk”.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20