Vlaams Belang maakt zich druk over “de kliek van Dewinter”

“Leugens“, waren het volgens Parlementslid Hans Verreyt (Vlaams Belang) en “onwaarheden”, volgens de partijwoordvoerder, over wat deze nieuwsbrief berichtte rond Filip Dewinter en diens trotse banden met het Russische regime.

  • Daarbij wezen we erop dat Vlaams Belang-kopstuk al jarenlang wel heel intense banden onderhoudt met het regime van Poetin. Dewinter ontmoette tal van Russische kopstukken, en ging zelfs zo ver van op de koffie te gaan, dankzij de Russische connecties, bij de Syrische dictator Assad.
  • Over financiële banden met de Russen wilde Dewinter nooit iets kwijt, maar andere bronnen binnen Vlaams Belang wezen erop dat onder meer een reis naar Griekenland, om daar de extremisten van Gouden Dageraad te ontmoeten, betaald is met Russisch geld. Hetzelfde met de trip naar Syrië.
  • Tot vandaag is en blijft Dewinter lid van Vlaams Belang. En hoewel voorzitter Tom Van Grieken hem wel op de vingers tikte over het bezoek aan Assad, is er nooit formeel en krachtig opgetreden, door Dewinter bijvoorbeeld uit de partij te gooien.
  • Deze nieuwsbrief suggereerde vrijdag dat het geen toeval was dat in de Interparlementaire Unie het voorzitterschap van Rusland, met Hans Verreyt, en Wit-Rusland, met Anke Van dermeersch, vastgehouden wordt door Vlaams Belangers, “uit de kliek van Dewinter”.
  • Dat laatste wilde Verreyt, en daarna de ook de partijwoordvoerder, in alle toonaarden ontkennen. Verreyt toonde daarbij foto’s van zijn aanwezigheid op een demonstratie voor Oekraïne, waar hij aan deelnam, als bewijs.
  • Over Van dermeersch haar houding kon de partij moeilijk rond de pot draaien: “Het is geen geheim dat Filip en Anke goede vrienden zijn”, zo klinkt het.
  • Op vragen of de partij nu formeel afstand neemt van Dewinter, en diens banden met Poetin, klinkt het “dat Filip de partijpositie onderschrijft, dat we loyaal zijn, maar kritisch ten opzichte van de NAVO”. Geen koerswijziging dus, ten opzichte van het aangebrande boegbeeld.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20