Extreemrechts maakt misbruik van nieuw privacybeleid Twitter om profielen en foto’s te laten verwijderen

Twitter heeft per ongeluk een aantal profielen geblokkeerd nadat gebruikers met extreemrechtse overtuigingen misbruik begonnen te maken van het nieuwe beleid van het platform inzake privacy. Dat meldt The Washington Post.

Parag Agrawal, de nieuwe CEO van Twitter, heeft meteen zijn stempel gedrukt op het beleid van het bedrijf. Hij heeft namelijk beslist om het delen van foto’s en video’s van “private individuen” zonder toestemming te verbieden. Mensen die alsnog foto’s van zichzelf tegenkomen op het profiel van iemand anders kunnen aan Twitter vragen om het beeldmateriaal te verwijderen.

Extreemrechts maakt misbruik van het nieuwe beleid

Aanhangers van extreemrechtse bewegingen maken weliswaar gretig gebruik van die aanpassingen om onder meer foto’s die van hen zijn genomen op haatbijeenkomsten te laten verwijderen.

Extreemrechtse activisten gebruikten naar verluidt diensten als Telegram en Gab om zich te organiseren tegen anti-extremistische accounts die witte supremacisten op haatbijeenkomsten willen ontmaskeren en in de gaten houden. Het zijn dus die profielen en hun beeldmatariaal dat de extreemrechtse gebruikers in het vizier hebben genomen.

Verschillende onderzoekers die gespecialiseerd zijn in extremisme merkten daags na de lancering van het nieuwe beleid op dat hun profielen waren geschorst wegens “het plaatsen van beeldmateriaal van een individu uit een land met een erkende wet op het recht op privacy.”

Onterechte meldingen

In een verklaring aan The Washington Post zei Trenton Kennedy, woordvoerder bij Twitter, dat het bedrijf is getroffen door een “aanzienlijke hoeveelheid” onterechte meldingen, resulterend in “een dozijn foutieve schorsingen.”

Twitter heeft kritiek gekregen op de vage formulering van zijn nieuwe beleid, met name vanwege de gevolgen die het zou kunnen hebben voor journalisten of andere gebruikers die een legitieme reden hebben om foto’s van anderen online te plaatsen. Het platform zei na de aanpassing van het beleid dat het “rekening zal houden met het feit of de afbeelding publiekelijk beschikbaar is en/of er verslag over wordt gedaan door journalisten” en dat “afbeeldingen/video’s die mensen tonen die deelnemen aan openbare evenementen (zoals grootschalige protesten, sportevenementen, enz.) over het algemeen niet in strijd zijn met dit beleid.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20