Extreem weer heeft Europa de voorbije vier decennia 500 miljard euro gekost

Zware overstromingen en andere extreme weergebeurtenissen hebben in Europa de voorbije vier decennia ongeveer 500 miljard euro schade veroorzaakt. Duitsland, Frankrijk en Italië werden het zwaarst getroffen. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA).

De onderzoekers merken daarbij op dat de rampen tijdens die periode ook aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost. Hittegolven maakten daarbij het grootste aantal slachtoffers.

Overstromingen

“De grootste economische schade werd door hydrologische gebeurtenissen – grotendeels overstromingen – teweeggebracht”, voeren de onderzoekers aan.

“Deze rampen waren voor ongeveer 44 procent van de totale verliezen verantwoordelijk, op de voet gevolgd door meteorologische gebeurtenissen – vooral stormen – die 34 procent van de totale schade veroorzaakten. Hittegolven staan met een aandeel van 14 procent op de derde plaats.”

Het rapport merkt op dat slechts 23 procent van de geleden verliezen door een verzekering was gedekt. “Daarbij kunnen tussen de verschillende landen echter grote afwijkingen worden opgemerkt”, luidt het.

“In Denemarken bleek 56 procent van de schade verzekerd, gevolgd door Nederland met een dekking van 55 procent. Aan het andere eind van het spectrum vindt men Roemenië en Litouwen, waar amper 1 procent van de schade verzekerd blijkt te zijn.”

Duitsland

Extreme weergebeurtenisen hebben volgens de onderzoekers de voorbije veertig jaar minstens aan 90.000 mensen het leven gekost. Bij de meest pessimistische ramingen is er echter sprake van 142.000 overlijdens.

Daarbij blijken hittegolven voor de bevolking het grootste risico op te leveren, want zij zouden verantwoordelijk zijn voor 91 procent van de weergerelateerde overlijdens. Daarna volgen overstromingen (4 procent) en andere meteorologische gebeurtenissen (3 procent).

De onderzoekers stipten nog aan dat Duitsland het zwaarst werd getroffen. Extreme weergebeurtenissen leidden er de voorbije veertig jaar tot een schade van 107 miljard euro. Het land diende daarbij ook 42.000 overlijdens te melden.

Frankrijk staat op de tweede plaats met 99 miljard euro schade en 26.700 overlijdens, gevolgd door Italië met 90 miljard euro schade en 21.600 sterfgevallen. Wanneer de schade per hoofd van de bevolking wordt berekend, blijkt Zwitserland het zwaarst getroffen, gevolgd door Slovenië en Frankrijk.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.