Aanstelling nieuwe hoofdwetenschapper benadrukt aandacht van NASA voor klimaatverandering

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft Katherine Calvin tot zijn nieuwe hoofdwetenschapper benoemd. Calvin was eerder actief als aardwetenschapper. De keuze voor een klimaatwetenschapper als hoofdwetenschapper lijkt een weerspiegeling van de grotere nadruk die de NASA legt op het onderzoek naar de klimaatverandering. Calvin is ook benoemd tot senior klimaatadviseur van het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

Calvin was eerder aardwetenschapper bij het Joint Global Change Research Institute van het Pacific Northwest National Laboratory, waar ze modellen ontwikkelde voor het onderzoek naar interacties tussen menselijke en aardse systemen.

“Haar wetenschappelijke expertise maakt Katherine Calvin bijzonder geschikt voor deze functie”, verduidelijkte Bill Nelson, directeur van de NASA. “Het combineren van de functies van hoofdwetenschapper en klimaatadviseur was een middel om het belang van de problematiek te benadrukken.”

Kate Calvin studeerde management, wetenschap en techniek aan de Stanford University en computerwetenschappen en wiskunde van de University of Maryland.

Joe Biden

“Mijn onderzoek omvatte het hele scala van de klimaatwetenschappen”, benadrukte Calvin. “Die research heeft ook veel multidisciplinair werk met zich meegebracht en ik heb veel ervaring kunnen opdoen in de samenwerking met mensen uit verschillende vakgebieden.”

De NASA heeft al tientallen jaren een hoofdwetenschapper die als adviseur voor de wetenschappelijke programma’s van het bureau optreedt. Jim Green, een ruimtewetenschapper die bij het bureau lange tijd directeur planetaire wetenschappen was voordat hij vier jaar geleden de functie van hoofdwetenschapper kreeg aangeboden, ging begin dit jaar met pensioen.

De functie van senior klimaatadviseur werd door de NASA minder dan een jaar geleden gecreëerd. Met die ingreep sloot het ruimtevaartbureau zich aan bij de nadruk die door de Amerikaanse regering onder president Joe Biden op de klimaatverandering werd gelegd.

Gavin Schmidt, een klimaatwetenschapper die al langer in dienst van de NASA was, werd daarbij tot waarnemend senior klimaatadviseur aangesteld. Schmidt keert nu terug naar zijn oude baan als directeur van het Goddard Institute for Space Studies van het ruimtevaartbureau in New York.

“Vele mensen beseffen niet dat klimaatwetenschap voor de NASA een belangrijk wetenschappelijk gebied vormt”, stipte Nelson nog aan. “De NASA heeft een belangrijke rol bij het ontwikkelen en bedienen van satellieten en instrumenten die gegevens over het weer en het klimaat verzamelen. De NASA is in de strijd tegen de klimaatverandering een echt speerpunt.”

Waterschaarste

Calvin zei nog te zullen zoeken naar manieren waarop ander onderzoek bij de NASA buiten de aardwetenschappen zelf kan worden gebruikt om activiteiten op het gebied van klimaatverandering te ondersteunen.

Daarbij wees ze onder meer naar een aantal levensondersteunende technologieën die voor het International Space Station waren ontwikkeld en die mogelijk zouden kunnen worden ingezet om problemen zoals onder meer waterschaarste op aarde op te lossen.

Daarnaast stelde ze in bijzondere mate uit te kijken naar nieuwe missies zoals de James Webb Space Telescope en de Double Asteroid Redirection Test. Over de verdere hoofdpunten van haar beleid sprake Calvin zich niet uit.

Een groot deel van de wetenschappelijke prioriteiten van NASA zijn afhankelijk van de goedkeuring van het budget van het Amerikaanse ruimtevaartbureau. In zijn begrotingsvoorstel voor volgend fiscaal jaar vroeg de NASA om het budget voor aardwetenschappen met 250 miljoen dollar – 12,5 procent – te verhogen.

Het Amerikaanse Congres moet over het nieuwe budget van de NASA nog een definitieve beslissing nemen. Nelson stelde echter alle vertrouwen te hebben dat daarbij een goedkeuring zal volgen.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.