Extra treinen naar de kust dan toch geschrapt

De extra treinen tussen binnenland en de kust worden nu op aandringen van de burgemeesters in de kustzone, afgelast. Die beslissing komt er na overleg tussen de NMBS en federaal minister voor Mobiliteit François Bellot.

Na de rellen in Blankenberge en Knokke-Heist drongen de burgemeesters aan op een oplossing. Die komt er nu, onder andere door een beperking van het aantal treinen en het aantal bezoekers dat elk kuststation moet slikken.

Maximumcapaciteit per station

Concreet mogen er in Oostende maximaal 8.000 bezoekers arriveren. In Blankenberge zijn dat er 6.000 en in de buurgemeente Zeebrugge 4.000. Knokke-Heist, tenslotte, houdt het op 2.000, net zoals De Panne. De dienstregeling van de NMBS zal de gecancelde treinen correct aangeven. of de planning ook doorgaat voor het weekend erop, moet nog bekeken worden na een evaluatie.

De NMBS zal goed toezien op hoeveel mensen er op de treinen stappen. Wie op de trein stapt naar een vol station, zal niet meer toegelaten worden. Ook in de treinen worden er minder mensen toegestaan: er is een maximumcapaciteit van 80 procent. ‘Als we zien dat een bepaalde trein al bezet is op 80 procent, dan zullen in het volgende station enkel reizigers kunnen afstappen’, zegt de NMBS aan VRT NWS.

Dat wil zeggen dat mensen in stations tegengehouden zullen worden en gestaag tot treinen worden toegelaten. Het is ook nog steeds de bedoeling dat mensen niet en masse afzakken naar de Belgische kust. Ook die oproep gold vorige week al, maar daar wordt nu extra op ingezet.

Vechtpartijen en overbevolking

Sinds dit weekend is er erg veel heisa over de dagjestoeristen in de kustgemeenten. Op zaterdag ontstond een grote vechtpartij op een overvol gedeelte van het strand in Blankenberge. De dag nadien sloot de stad voor dagjestoeristen. In Oostende ging het station tijdelijk op slot, maar daar kwam de stad later van terug. Ook Pieter De Crem riep al op tot een plaatsverbod, maar zover is het dus niet gekomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20