Explorers
Zwemmen met krokodillen of dropping in de jungle: 8 extreme vakanties voor durvers
Waarom zoeken sommige mensen op vakantie levensgevaarlijke avonturen op zoals het duiken met krokodillen, terwijl anderen niet verder gaan dan het lezen van een thriller op een privéstrand? Dit zou wel eens met onze DNA te maken kunnen hebben. Een onderzoek van Dr. Marvin Zuckerman, emeritus professor aan de universiteit van Delaware, doet vermoeden dat […]
‘Genummerde flessen zijn vaak niet meer dan een verkoopvalstrik’
Wijnexpert Frank Van der Auwera legt je piekfijn basisbegrippen uit de wijn- en drankenwereld uit Onlangs kreeg ik er door een gastheer weer eentje trots onder mijn neus geduwd: een rode basisbordeaux met op het rugetiket een nummer dat het aantal geproduceerde flessen aangaf. En hij keek daarbij alsof hij een fles van minstens 250 […]
3 redenen waarom (grote) wijncompetities zinloos zijn
Wijnexpert Frank Van der Auwera laat z’n, eigengereide, licht schijnen over de wijnactualiteit Wijncompetities, en dan zeker de commercieel vlot draaiende megaversies waarvoor per ingezonden fles een flinke deelnameprijs dient betaald, zijn een opmerkelijk fenomeen. Ik heb al langer mijn twijfels over de waarde van deze gigantische wijnmarathons, zelfs als er officieel deurwaarders aanwezig zijn […]
Mens en hond: 30.000 jaar dikke vrienden
Een innovatieve genenexpert werpt in zijn nieuwe boek, Once a Wolf, een nieuw licht op de wilde dieren die de beste vrienden van de mens werden. ‘We danken ons voortbestaan aan de hond. En zij danken hun voortbestaan aan ons.’ Dat schrijft Bryan Sykes – wetenschapper, innovatieve professor genetica aan de universiteit van Oxford, bestsellerauteur, […]
De ezelsstamp van het klimaat: hoe kunnen wijnbouwers ingrijpen om het tij te keren?
De voorbije weken golfde er een kleine klimaatschok doorheen de wijnwereld. Onderzoekers van de Universiteit van Alcalá (Spanje) en British Columbia (Vancouver, Canada) berekenden immers op basis van vrij betrouwbare klimaatmodellen dat, indien er niet ingegrepen wordt, er zelfs bij een ‘matig’ scenario van 2°C opwarming meer dan de helft (56%) van het nu wereldwijd gecultiveerde […]
De wijngaard pubert te vroeg
Veel wijnbouwers in Frankrijk, vooral in de meer noordelijk gesitueerde appellaties, houden hun adem in. Want in steeds meer wijngaarden verschenen tussen 7 en 15 februari, zij het nog sporadisch, de eerste blaadjes of het begin van knoppen. Deze eerste fase van de jaarlijkse groeicyclus van de wijnstok, waarbij de sapstromen dus stilaan weer op […]
Terugblik naar 1961: Overstromingen zijn van alle tijden
Het hoogtepunt van storm Ciara mag dan voorbij zijn, de felle windstoten hebben heel wat schade aangericht in ons land. Verschillende wegen, huizen en stations kwamen daarbij onder water te staan. Maar zo’n overstromingen zijn van alle tijden. Dat bewijst deze zwart-wit foto uit januari 1961 genomen in Châtelet, Henegouwen. Een terugblik. Eind januari 1961 […]
‘Waarom ik mezelf tot de maximalistische school van wijnschrijvers reken’
Wijnexpert Frank Van der Auwera laat z’n, eigengereide, licht schijnen over de wijnactualiteit Onlangs liet ik stemmenrover Guga Baúl (Tegen De Sterren Op, Radio Guga, …) een set wijnen proeven voor een artikel. Een van zijn vrienden kwam aanzetten met een ludieke tekst met daarin zinnen als ‘deze wijn laat je te weinig epibreren’, ‘bij […]
Heeft de tank van de wijn invloed op de smaak?
Wijnexpert Frank Van der Auwera fileert de wetenschap achter wijn In professionele wijnkringen woedt al lang de discussie: heeft de vorm van de ‘tank’ waarin de wijn-in-wording een groot deel van zijn leven doorbrengt – tijdens het gistingsproces of de latere rijpingsperiode – al dan niet een invloed op de uiteindelijke smaak? Want waar de […]
‘Sommigen zien het als de Heilige Graal, maar eigenlijk zijn ze enorm misleidend’: waarom de meeste oogsten ‘une année jalouse’ zijn
Wijnexpert Frank Van der Auwera legt je piekfijn basisbegrippen uit de wijn- en drankenwereld uit Je kent ze wel: de kaartjes waarop totale jaargangen per appellatie een individuele punten- of sterretjesscore krijgen. Ook al zijn ze voor veel handelaars, wijnliefhebbers en zeker speculanten soms de Heilige Graal, toch blijven zo’n generalisaties tussen ‘uitstekende’, ‘goede’, ‘matige’ […]
Dwarsliggers: de rebellen onder de wijnmakers
Pioniers zijn er in alle leeftijden, seksen, nationaliteiten en achtergronden. Ook binnen de wijnwereld. Vaak worden ze in hun startjaren echter als dwarsliggers bekeken, omdat ze – door hun straffe uitspraken, innovatieve ideeën of andere aanpak – tegen de haren van de gevestigde waarden in strijken. Hun voornaamste les: de ‘dwarsliggers’ van vandaag zijn waarschijnlijk […]