Experts met verstomming geslagen: ruim 40.000 coronadoden houden Texas niet tegen om mondmaskerplicht af te schaffen

De Amerikaanse staat Texas versoepelt de coronamaatregelen. Bedrijven en winkels uit alle sectoren mogen vanaf 10 maart opnieuw de deuren openen en de mondmaskerplicht verdwijnt. Amerikaanse dokters maken zich zorgen over de impact van die vergaande versoepelingen.

Deskundigen en lokale overheden reageren verrast op de beslissing van de Texaanse gouverneur Greg Abbott. Tot nu toe zijn er in de staat maar liefst 43.000 mensen gestorven ten gevolge van het coronavirus. Enkel in de staten New York en Californië zijn er tot nu toe meer doden geteld. Experts vrezen dan ook dat de versoepelingen de komst van een nieuwe coronagolf zullen inluiden.

Persoonlijke verantwoordelijkheid

Eerder deze week hebben verschillende instanties nochtans opgeroepen om de maatregelen niet te snel te versoepelen. ‘De pandemie is ver van voorbij’, klonk de waarschuwing. Al blijkt nu dat niet iedere staat de boodschap goed heeft ontvangen.

Abbott kwam sinds de start van de coronapandemie binnen zijn eigen partij meermaals onder vuur te liggen. Zo was de Republikeinse partij acht maanden geleden niet te spreken over de invoering van de mondmaskerplicht in Texas. Ook de beperkingen die toen werden opgelegd aan de bedrijven werden niet op gejuich onthaald.

Abbott liet bij de afkondiging van de versoepelingen weten dat iedereen persoonlijk verantwoordelijk blijft voor de veiligheid van zichzelf en anderen.

Bedrijven reageren koeltjes

Hoe dan ook lijken niet alle bedrijven op de kar van de versoepelingen te springen. Target, één van de grootste winkelketens in de Verenigde Staten, heeft al laten weten dat het klanten zal blijven verplichten om een mondmasker in de winkels te dragen. Mark Cuban, eigenaar van de basketploeg Dallas Mavericks, heeft gezegd dat hij momenteel geen plannen heeft om meer toeschouwers toe te laten tijdens de wedstrijden in het American Airlines Center.

Abbott heeft tijdens een perconferentie wel bevestigd dat lokale overheden kunnen ingrijpen wanneer de situatie in hun gemeente of stad uit de hand loopt. ‘De maatregelen die zij kunnen nemen zijn weliswaar beperkt’, ging hij verder.

De beslissing van de Texaanse gouverneur komt er nadat het aantal ziekenhuisopnames in zijn staat is gezakt tot het laagste niveau sinds oktober. Het gemiddelde aantal coronabesmettingen klokt momenteel af op 7.600 per dag. Midden februari waren dat er nog 10.000. In Texas is inmiddels al 7,1 procent van 30 miljoen inwoners gevaccineerd.

Kritiek op versoepelingen

Toch stellen enkele politici en deskundigen zich vragen bij de afschaffing van de mondmaskerplicht. Gavin Newsom, de Democratische gouverneur van Californië, noemt de beslissing ‘absoluut roekeloos.’

Ook uit de wetenschappelijke wereld komt er kritiek. ‘De cijfers gaan misschien wel de goede richting uit, maar dat betekent niet dat we erin geslaagd zijn om alle risico’s te elimineren’, aldus Lauren Ancel Meyers, een biologe aan de University of Texas. Volgens haar bieden mondmaskers tot op vandaag de beste bescherming tegen het virus. Dokters vrezen dan weer voor een nieuwe coronagolf.

(mah)

Lees ook:

Meer