Corona doet Amerikanen vooral geweren kopen

Niet alle sectoren hebben zwaar te lijden onder de wereldwijde pandemie. De Amerikaanse wapenhandel gaat er met sprongen op vooruit, weet persagentschap Reuters.

Meer en meer Amerikanen willen een wapen. Dat blijkt uit het aantal controles dat de FBI moet uitvoeren. Die worden opgevraagd als iemand een wapen wil kopen. In juli 2020 waren dat er al meer dan 3,6 miljoen. Dat zijn er 1,6 miljoen meer dan een jaar eerder. Het is meteen de derde drukste maand sinds 1998, toen het rapport voor het eerst werd opgesteld.

Recordmaanden

Die recordmaanden zijn trouwens allemaal terug te vinden in 2020. In juni, de absolute topmaand, kwamen er 3,9 miljoen aanvragen binnen. In maart waren het er 3,7 miljoen.

In 2020 zijn het trouwens steeds dezelfde vijf staten die de de meeste aanvragen doen. In Illinois, Kentucky, Texas, Florida en Californië worden het meest wapenlicenties uitgedeeld.

Onder de federale wetgeving moeten private wapenhandelaars een background check, een kleine controle, doen bij elke potentiële koper van wapens. Op de aanvraag van het formulier moet de naam, het adres, ras en criminele historiek staan. Daarna moet de verkoper de informatie doorspelen aan de FBI zodat niemand met een strafblad, in theorie, een wapen kan kopen.

In tijden van crisis

De plotse stijging van het aantal verkochte vuurwapens komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Enerzijds is er het coronavirus, waardoor mensen in lockdown moeten gaan en zichzelf willen beschermen. Anderzijds waren er in juni ook rellen in de Verenigde Staten na de dood van George Floyd. Het grootste deel van de protesten na de dood van Floyd verliep rustig, maar hier en daar werden toch gebouwen in brand gestoken.

Het is niet vreemd dat het aantal wapenchecks stijgt na een nationale tragedie. In 2012 bijvoorbeeld, ging het aantal controles met 39 procent omhoog. In dat jaar vond de schietpartij op Sandy Hook plaats.

‘De wapenverkoop gaat omhoog in tijden van onzekerheid omdat Amerikanen weten dat hun veiligheid uiteindelijk in hun eigen handen ligt’, zegt wapenfederatie-woordvoerder Amy Hunter aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Tegenstanders van wapendracht denken daar anders over. De Giffords Organization, die zich inzet voor ‘verantwoordelijk wapengebruik’ zegt bijvoorbeeld dat ze gealarmeerd is door ‘de bangmakerij van president Trump, wat meer wapens doet verkopen’. De organisatie zegt vooral bang te zijn ‘voor mensen die nu plots het gevoel hebben dat ze een geweer nodig hebben.’

Meer