Expert: “Meer regulatie op crypto is goed nieuws op lange termijn”

Er beweegt veel op de cryptomarkten. Meer regulatie doet bedrijven uitwijken naar andere landen. Business AM sprak voor een update met Gwen Busseniers, directeur en docent aan de Cryptoschool.


Beluister hier het volledige gesprek met Gwen Busseniers:


Waarom is dit belangrijk?

Landen gaan verschillend om met cryptocurrency. Terwijl de Amerikaanse regulatoren strenger worden, juicht de Britse regering de komst van crypto toe. Meer regulatie zou echter wel meer gebruik kunnen betekenen.
  • Busseniers: “De SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, heeft zowel Binance als Coinbase aangeklaagd. Dat zijn de twee grootste cryptobeurzen ter wereld. De aanklacht is vooral gericht op het feit dat zij geen licentie hebben als makelaar. Binance heeft altijd beweerd dat het gedecentraliseerd is, en dus geen hoofdkantoor heeft. Maar de SEC is het daar niet mee eens. Coinbase was zelfs in gesprek met de SEC, maar toch houdt de SEC het been stijf en heeft het een aanklacht ingediend. Het is nu wachten op wat dat gaat brengen.”
  • “Het verhuizen van de firma Horowitz naar Londen is bijna een rechtstreeks gevolg daarvan. Vanuit het nieuwe kantoor gaat het een crypto-startupschool opstarten. Het wil talent aantrekken om DLT-technologie (met gedecentraliseerde servers, red.) aan te bieden. Het investeert daarmee ook in startups, bedrijven die gaan werken met blockchain en crypto. Horowitz heeft al geïnvesteerd in het NFT-platform OpenSea. In het algemeen vluchten firma’s van strenge regelgevende landen naar meer cryptovriendelijke hubs.”

Inhaalmanoeuvre

  • “Londen wil aan een inhaalmanoeuvre beginnen. Premier Rishi Sunak is een voorstander van crypto en blockchain. Hij vindt dat ze die boot niet mogen missen. Binnen anderhalf jaar moet dat toch van de grond raken als ze willen bijbenen met de concurrenten zoals in Saoedi-Arabië. Ze willen de stable coin-regulering gaan aanpakken, en een betere regulering voor de DLT. Het huidig klimaat heeft dat een beetje vertraagd, maar nu willen ze toch weer de trein laten vooruitgaan”, haalt Busseniers aan.
  • “Cryptoland heeft in het begin investeerders afgeschrikt, maar voor de lange termijn is dit positief nieuws. Des te meer regelgeving, des te meer private en institutionele investeerders die die drempel zullen overstappen. Want als het gereguleerd is, is het ook veiliger”, duidt de expert. “De enige keerzijde is dat de overheden worstelen met het vinden van een balans tussen enerzijds het beschermen van investeerders met klanten en anderzijds het hinderen van de technologische vooruitgang. Sommige landen zijn echt open minded, terwijl bijvoorbeeld de Amerikanen eerder een conservatieve houding aannemen.”
Meer