Exact 1 jaar na start Russische invasie Oekraïne kondigt Washington tiende sanctiepakket aan

De Verenigde Staten hebben op vrijdag nieuwe sancties tegen Rusland bekendgemaakt.

Het nieuws: Het Amerikaanse ministerie van Financiën en het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen “ingrijpende extra sancties” opleggen om de Russische economie verder te schaden, aldus het Witte Huis in een persbericht. 

 • De nieuwe sancties zijn gericht tegen meer dan 200 personen en entiteiten – waaronder zowel Russen als derden in Europa -, Russische functionarissen en een dozijn financiële instellingen.
 • “Poetin is deze illegale oorlog begonnen en heeft de macht om deze te beëindigen”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. “De Verenigde Staten staan pal achter Oekraïne terwijl het zich verdedigt tegen de invasie”.
 • Het Witte Huis kondigde ook aan dat het de export naar Rusland verder zal beperken, en worden de importtarieven op meer dan honderd soorten metaal, mineralen en chemicaliën uit het land verhoogd.
  • Zo wordt aluminium uit Rusland voortaan met 200 procent belast. 
  • “Door deze tarieven op te leggen ontzeggen we Rusland een belangrijke markt voor zijn aluminium en komen we op voor de belangen van Amerikaanse arbeiders”, aldus het ministerie van Handel.
  • Russisch aluminium wordt geproduceerd door Rusal en is goed voor 6 procent van de wereldwijde productie.

Economische steun

 • De Groep van Zeven (G7), waar de VS deel van uitmaakt, heeft daarnaast op vrijdag extra economische steun voor Oekraïne aangekondigd. De G7 trekt de steun voor Oekraïne dit jaar op tot 39 miljard dollar en de VS zal 250 miljoen dollar extra noodhulp voor het Oekraïense elektriciteitsnet leveren.
 • Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft vrijdag afzonderlijk een aanvullend pakket veiligheidsmaatregelen voor Oekraïne bekendgemaakt, dat voorziet in nieuwe uitrusting, luchtverdedigingssystemen en munitie.

Verzwakt, maar niet uitgeschakeld

 • Bijna een jaar na de inval van Rusland in Oekraïne lijken de economische gevolgen voor Moskou veel minder groot dan in februari 2022 werd voorspeld. Toch begint de Russische economie te verzwakken onder druk van de westerse sancties.
  • De Russische economie is vorig jaar met 2,1 procent gekrompen, aldus het statistiekbureau van het land. Dat is veel minder dan de verwachte krimp met 12 procent.
 • De vooruitzichten op de lange termijn zijn echter een stuk minder positief voor het land, aldus Europese politici.
  • “De sancties zijn een langzaam werkend gif, een beetje zoals arsenicum. Het kost tijd”, zei Josep Borrell, de EU-buitenlandchef tegen het Europees Parlement.
 • Intussen zijn de donderwolken boven Europa aan het wegtrekken: de inflatie verliest aan kracht, het risico op een recessie neemt af en de energieprijzen dalen. Daarenboven slagen we er beter dan verwacht in om af te kicken van Russische fossiele brandstoffen.

Om terug te blikken op één jaar oorlog, en vooruit te blikken naar waar dit conflict heen gaat, kon Business AM spreken met vijf belangrijke actoren in Oekraïne en Rusland. Zij richten hun schijnwerpers op het conflict, de economische situatie van het belegerde land en wat de toekomst brengt.

Deze Oekraïne-specials zijn vanaf 27 februari te horen op Business AM, te beluisteren via onze website, de Business AM-app, DAB+ of online. Een trailer hoort u alvast hieronder.

Download hier de app voor Android of Apple.


Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20