Rusland doet raketten regenen op Oekraïne en veroorzaakt massale stroomstoring: landelijke energiesysteem heeft helft van capaciteit verloren

Op vrijdag, bij een grote raketaanval van Rusland op Oekraïne, zijn minstens drie burgers gedood. In totaal zouden er zeker 76 raketten zijn afgevuurd door de Russen, waarvan er 60 zijn onderschept door de Oekraïense afweersystemen.

Waarom is dit belangrijk?

Het Kremlin heeft de afgelopen week zijn aanvallen op de Oekraïense gas- en elektriciteitsinfrastructuur genadeloos voortgezet. Ongeveer 10 miljoen Oekraïners zitten momenteel zonder stroom, nadat Rusland afgelopen het elektriciteitsnet van het land andermaal had gebombardeerd, net nu de temperaturen sinds eind november dalen tot onder het vriespunt.

De essentie: De hoofdstad van Oekraïne is vanmorgen door Rusland aangevallen met meer dan 40 raketten, aldus een woordvoerder van het militair bestuur van Kiev.

 • Illia Ponomarenko, een journalist bij de Kyiv Independent, omschreef de beschieting als “een van de heftigste aanvallen van de oorlog tot nu toe”.
 • De minister van Energie van het land, Herman Halushchenko, zegt dat bij de aanval van vandaag negen elektriciteitscentrales zijn beschadigd.
 • De Oekraïense energie-exploitant, Ukrenergo, meldt dat door de massale aanvallen van deze week, het energiesysteem van het land meer dan de helft van zijn capaciteit heeft verloren.
 • Hierdoor zijn door heel het land noodzakelijke energie-onderbrekingen aangekondigd. Met de bombardementen wil het Kremlin de kritieke infrastructuur uitschakelen, om zo de naderende genadeloze winter als wapen tegen Oekraïense burgers te gebruiken.
 • In een verklaring waarschuwde de burgemeester van Kyiv, Vitaly Klitschko, dat Poetin vastbesloten is om ervoor te zorgen dat Oekraïne “tijdens de kerstdagen in het donker zit”. 
 • “Er kunnen aanvallen komen op gasdistributienetwerken, waardoor het gastransport in sommige regio’s en grote steden ernstig wordt beperkt. Dit kan betekenen dat sommige steden zonder verwarming komen te zitten bij winterse temperaturen die kunnen oplopen tot min 20 graden Celcius”.
 • En ook de burgemeester van Kharkiv, Igor Terekhov, meldt dat zijn stad momenteel zonder stroom zit als gevolg van de raketaanval, en meldt “kolossale schade” aan de kritieke infrastructuur. 

Rusland verzwakt Oekraïne en bereidt tegenoffensief voor

De achtergrond: Eerder deze week, op woensdag, lanceerde Rusland 13 door Iran geleverde drones op de stad Kyiv, aldus de Oekraïense luchtmacht in een verklaring. De aanval zou echter succesvol zijn afgeslagen: alle drones werden neergeschoten door de Oekraïense luchtafweer. 

 • Er werden geen slachtoffers gemeld, hoewel enkele gebouwen werden beschadigd door de brokstukken van de neergehaalde drones.
 • Oleksii Reznikov, de Oekraïense minister van Defensie, vertelde The Guardian op donderdag dat Oekraïne de luchtoorlog aan het winnen was, dankzij de vaardigheden en uitrusting van zijn luchtmacht. Hij zei dat de efficiëntie van de Oekraïense luchtmacht sinds het begin van de oorlog van 50 procent naar 80 procent is gestegen.
 • Met de bombardementen op de Oekraïense energie-infrastructuur lijkt het Kremlin Oekraïne deze winter flink te willen verzwakken. Het hoofd van de Oekraïense strijdkrachten, generaal Valeri Zaloezjny, heeft immers tegen weekblad The Economist gezegd dat hij verwacht dat de Russische krijgsmacht volgend jaar een tegenoffensief wil lanceren in de oorlog in Oekraïne.

Strenge winter: Om de Oekraïners deze winter te ondersteunen zullen de Verenigde Staten ruim 53 miljoen dollar beschikbaar stellen

 • Het geld is bestemd voor “de aanschaf van cruciale apparatuur voor het elektriciteitsnet, die snel aan Oekraïne zal worden geleverd om de bevolking te helpen de winter door te komen”, aldus een persbericht van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eind november.
 • “Dit pakket omvat distributietransformatoren, stroomonderbrekers, piekstroombegrenzers, scheiders, voertuigen en andere belangrijke apparatuur”, zegt het bericht.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20