Europol ziet toename in verspreiding van illegale pesticiden in Europa

Illegale namaakpesticiden verspreiden zich in hoog tempo doorheen de Europese Unie, zegt de internationale politiedienst Europol

Gedurende een grote internationale operatie genaamd Silver Axe VII, die gericht was op de illegale handel van namaakgoederen, hebben verschillende Europese politiediensten meer dan duizend ton illegaal geproduceerde pesticiden in beslag genomen. Daarbij werden tien personen gearresteerd, zo maakte de politiedienst bekend. 

Europol ziet een duidelijke toename van de illegale handel in pesticiden in Zuid-Europa en het Zwarte Zeegebied. De dienst voegde eraan toe dat de hoeveelheid van illegale bestrijdingsmiddelen uit Turkije sterk is toegenomen, maar dat China nog steeds het belangrijkste bronland is. 

Wat de onderzoekers opviel, was dat een groot deel van de illegale pesticiden werden verkocht als namaakproduct van een bestaand merk.

Volgens het consultancybedrijf Philips McDougall was de markt van pesticiden in Europa in 2020 goed voor een jaaromzet van zo’n 11 miljard euro. Van die handel zou echter 10 procent illegaal zijn en wordt een aanzienlijk deel geleverd via de havens van Antwerpen en Rotterdam, aldus VRT NWS.

Product wordt in Europa verfijnd

In veel gevallen worden de producten in bijna complete staat verscheept, om pas in de EU te worden verfijnd. “De toename van het aantal inbeslagnemingen van productie-apparatuur en materiaal dat onderweg is naar Europa, wijst op een groeiende industrie binnen de Europese Unie”, zegt de politiedienst. 

De illegale productie van pesticiden is volgens Europol bijzonder zorgwekkend: “Nagemaakte en illegale pesticiden vormen een ernstig risico voor de landbouweconomie, het milieu en onze gezondheid. Door de illegale handel hiervan te bestrijden, laten we criminele groeperingen zien dat we er bovenop zitten”, zegt Christian Archambeau, uitvoerend directeur van het Bureau voor Intellectueel Eigendom van de Europese Unie.

Gebruik pesticiden tegen 2030 halveren

Vorige maand maakte de Europese Unie bekend dat het vasthoudt aan het plan om het gebruik van pesticiden tegen 2030 te halveren, om zo de milieu-impact van de landbouw te verminderen.

“We zullen chemische bestrijdingsmiddelen vervangen door veilige alternatieven”, aldus Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. “Landbouwers zullen volledig worden gesteund met ongekende EU-financieringsmogelijkheden om de kosten van de overgang te dekken.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20