Europese Unie zit verveeld met inzet van gebruikte frituurolie

De invoer van gebruikte frituurolie, bedoeld om de ecologische voetafdruk van het transport in de Europese Unie te verkleinen, zal naar verwachting de volgende jaren nog verder toenemen. De Europese autoriteiten moeten echter beperkingen stellen op het gebruik van het product. Dat staat in een rapport van de denktank Transport & Environment (T&E).

Daarbij wordt gewag gemaakt van een vaak controversiële oorsprong en verborgen banden met palmolie, die op zijn beurt een belangrijke factor in de ontbossing van tropische wouden wordt genoemd.

Ontbossing

Gebruikte frituurolie wordt gezien als een belangrijk alternatief om de inzet van fossiele brandstoffen in de Europese transportsector te vervangen. Maar de huidige Europese richtlijnen maken daarbij geen onderscheid tussen oliën die in het binnenland werd ingezameld of producten die uit derde landen worden geïmporteerd.

Critici suggereren bovendien dat die import gedeeltelijk ook bestaat uit palmolie, die de Europese Unie echter wil elimineren om de ontbossing in tropische regio’s te vertragen.

Volgens de cijfers van Transport & Environment komt 34 procent van de ingevoerde olie uit China, maar daarnaast wordt gewag gemaakt van Maleisië en Indonesië, de grote producenten van palmolie, die samen een aandeel van 19 procent vertegenwoordigen.

‘Europa heeft meer behoefte aan gebruikte frituurolie dan zijn eigen keukens kunnen leveren’, stipt Cristina Mestre, manager biobrandstoffen bij Transport & Environment aan. ‘Daardoor zijn we afhankelijk van een afvalproduct dat uit andere regio’s van de wereld moet worden aangevoerd.’

‘De Europese Unie moet er echter voor zorgen dat het gebruik van afgewerkte frituurolie beperkt wordt, om te vermijden dat het product het leefmilieu uiteindelijk meer kwaad dan goed zou doen.’

Onderzoek

Het is niet de eerste keer dat de import van frituurolie bij de Europese Commissie de wenkbrauwen doet fronsen. Bijna twee jaar geleden al wezen een aantal experts erop dat een derde van de gebruikte frituurolie die op de Europese markt voor biobrandstoffen terecht komt, wellicht van frauduleuze origine is.

Zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland zijn trouwens een onderzoek gestart naar bedrijven die palmolie zonder duurzame origine zouden hebben verkocht.

De Europese Commissie heeft toegegeven geen volledig overzicht te hebben van de herkomst van gebruikte frituuroliën waarop in Europa beroep wordt gedaan. De European Waste to Advanced Biofuels Association (Ewaba) stelde echter dat snel een aantal maatregelen zullen worden ingevoerd om de controle in de hele toeleveringsketen van de biobrandstoffen aan te scherpen.

In oktober zou volgens de Ewaba een pilootproject worden opgezet. Tegen eind volgend jaar zou een operationeel model mogen worden verwacht.

Meer