Europese Unie dringt er bij China en India op aan om prijsplafond voor Russische olie te steunen

De G7-landen hebben vorige week een akkoord bereikt over de introductie van een prijsplafond voor Russische olie. De Europese energiecommissaris Kadri Simson vraagt aan China en India om dat plan te steunen.

De G7-landen willen de prijs van Russische olie plafonneren. Ze hopen met zo’n maatregel de consumenten te beschermen tegen een verdere stijging van de energieprijzen. Daarenboven moet zo’n prijsplafond de Russische financiering van de oorlog in Oekraïne bemoeilijken.

China en India

“Het prijsplafond zal vastgelegd worden op basis van een reeks technische gegevens en zal door de hele coalitie worden goedgekeurd voor het zal worden toegepast”, klonk het vrijdag. “De toekomstige prijzen zullen publiekelijk gecommuniceerd worden, op een duidelijke en transparante manier.” Verwacht wordt dat het plafond in december geïntroduceerd zal worden. Dit wanneer de Europese Unie ook de overzeese import van Russische olie stopzet.

De G7-landen roepen ook andere landen die Russische olie importeren op om hun voorbeeld te volgen. Zo vraagt Simson aan China en India om het prijsplafond te steunen. Die twee landen voeren massaal Russische olie in, nu het Europese continent probeert af te kicken van het zwarte goud (uit Oost-Europa).

Zij zei in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC dat die twee landen aangeven dat Russische olie belangrijk is voor de energiezekerheid. “Maar het is niet eerlijk om op die manier te veel inkomsten te genereren voor Rusland”, klonk het. “Zo’n prijsplafond geeft landen die alsnog Russische olie kopen de kans om daar een eerlijke prijs voor te betalen, zonder dat er overwinsten gebruikt worden om de oorlog in Oekraïne te financieren.”

Gasleveringen Nord Stream 1

Volgens het persagentschap Reuters hebben de Verenigde Staten, een van de G7-landen, al constructieve gesprekken gevoerd met India. China zei in juli al dat de introductie van een prijsplafond op Russische olie zeer complex is.

Rusland heeft al aangegeven dat het geen olie zal verkopen aan landen die met een prijsplafond werken. In de nasleep van de aankondiging van de G7-landen zei de Russische staatsenergiereus Gazprom overigens dat het tijdelijk geen gas kan leveren via de pijpleiding Nord Stream 1. Het Westen heeft Rusland er al meermaals van beschuldigd energie als een wapen te gebruiken. Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, heeft die boodschap vorige week herhaald.

(lb)

Meer