Europese medicijnenwaakhond test Covid-pil voor goedkeuring

Het European Medicines Agency is gestart de Covid-pil te testen voor eventuele goedkeuring. Het zou het eerste medicijn zijn tegen Covid-19 dat niet via naalden of intraveneus moet worden toegediend. De pil zou het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen door Covid-19 halveren.

Het was de Amerikaanse farmagigant Merck die begin deze maand de Covid-pil bekendmaakte. De pil, molnupiravir, zal nu ook worden getest door het European Medicines Agency voor eventuele ingebruikname. Ook de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is het medicijn al aan het testen.

Uitgebreide studie

Molnupiravir zou als enige medicijn thuis kunnen worden genomen. Zo wordt de druk op ziekenhuizen verlicht, en kunnen ook armere en meer afgelegen gebieden op een degelijke Covid-remedie rekenen. Bovendien verlaagde molnupiravir het risico van ziekenhuisopname of overlijden met ongeveer 50 procent.

Het medicijn werd door Merck (en partner Ridgeback Biotechnics) uitgebreid getest: de studie volgde minstens 29 dagen lang 775 ongevaccineerde volwassenen met verhoogd risico op ernstige ziekte bij besmetting. Vervolgens werden ze willekeurig in twee groepen verdeeld: een medicijngroep en een placebogroep. Na 29 dagen was slechts 7,3 procent van de patiënten die molnupiravir innam, opgenomen in het ziekenhuis of overleden. Bij de groep die een placebo kreeg, was dat 14,1 procent. In de periode na de 29 dagen vielen nog acht doden te betreuren, allen uit de placebogroep.

Een groep medische onderzoekers volgde de test, en gaf aan deze vroegtijdig af te breken. Niet omdat het medicijn nefast zou zijn voor de deelnemers; integendeel. Het effect van molnupiravir was in een vroegtijdig stadium al bewezen, en verdere testen waren niet meer nodig.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20