De Europese gasvoorraden waren begin juli voor bijna 80 procent gevuld, blijkt uit data van Gas Infrastructure Europe (GIE), aanzienlijk meer dan de voorbije jaren. Analisten verwachten dat er aan dit tempo snel geen ruimte meer zal zijn om gas op te slaan.
In het nieuws: De gasvoorraden worden nu al trager aangevuld dan eerder dit jaar, maar wellicht zal een verdere vertraging nodig zijn om te verzekeren dat er nog genoeg opslagruimte is voor de brandstof.
- Op moment van schrijven zijn de gasvoorraden in de Europese Unie (EU) voor 78,6 procent gevuld. De Unie heeft nu zo’n 887 terawattuur (TWh) aan gas opgeslagen, 244 TWh meer dan het gemiddelde gedurende de voorbije tien jaar.
- In sommige landen zijn de voorraden nu zelfs al voor meer dan 90 procent gevuld. Ook in België is er absoluut geen tekort: de Belgische opslagcapaciteit is op moment van schrijven voor zo’n 86 procent benut.
- Uit de cijfers wordt nu wel al een vertraging merkbaar. Eind maart was er nog 280 TWh meer opgeslagen dan het gemiddelde. Dat is een teken dat de voorraden steeds trager worden opgevuld.
- Volgens een analyse van Reuters zal desalniettemin een piek van zo’n 1.211 TWh bereikt worden, voordat het winterseizoen van start gaat. Maar de maximale opslagcapaciteit bedraagt slechts zo’n 1.130 TWh. Dat wil zeggen dat er niet genoeg ruimte is om aardgas op te slaan, zelfs wanneer rekening wordt gehouden met het tragere opvultempo.
- Daarbovenop komt het feit dat wordt verwacht dat onderhoudswerken aan de Noorse gasvelden midden juli gedaan zullen zijn. Noorwegen is, sinds de Russische gaskraan werd dichtgedraaid, de grootste exporteur van aardgas naar de EU. Nadat werken aan de gasvelden langer duurden dan verwacht, steeg de prijs van aardgas op de toonaangevende TTF-markt aanzienlijk, maar sindsdien is die weer fors gedaald.
- Een belangrijke factor die ervoor kan zorgen dat Europa meer gas verbruikt, is een warme zomer. Wanneer er meer nood is aan airconditioning, stijgt ook het gasverbruik. Indien er een overaanbod is, is het ook voor de industrie voordeliger om aardgas te verbruiken door de lage prijzen.
Hoe was het vorig jaar?
De vergelijking: Vorig jaar was er begin juli slechts zo’n 668 TWh opgeslagen.
- De maanden erop werd het moeilijk voor Europa. In augustus steeg de prijs van aardgas door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne naar ongeziene hoogtes. Tijdens de piek kostte een megawattuur (MWh) op de TTF-markt 339 euro, meer dan tien keer zoveel als vandaag de dag.
- Daardoor leek het er even op dat de gasvoorraden niet op tijd gevuld zouden raken voor de winterperiode, die op 1 oktober aanvangt en tot eind maart duurt. Door een reeks maatregelen om het verbruik te drukken, een milde winter, een overvloed aan vloeibaar aardgas (LNG) via zee en een kleiner dan verwachte vraag uit China kon Europa uiteindelijk een energiecrisis vermijden.
- Na het winterseizoen had de EU nog bijna een recordhoeveelheid aardgas op voorraad. Op 31 maart, aan het einde van de winter, was de opslagcapaciteit nog voor 56 procent benut. Het jaar ervoor was dat slechts 26 procent. Intussen importeert de EU massaal meer aardgas via schip uit landen als de VS, Qatar en ironisch gezien Rusland, als compensatie voor de weggevallen import via pijpleidingen.
(ns)