Europese Commissie wil Covidpas voor reizen nog tot 2023 inzetten

De Europese Commissie wil het gebruik van het digitaal EU-covidcertificaat verlengen tot 2023. Het covidcertificaat werd vorige zomer geïntroduceerd en dient als reispas om door de Europese Unie te kunnen reizen tijdens de pandemie. Het voorstel moet nog door de verschillende lidstaten en het Europees Parlement goedgekeurd worden.

Terwijl in België de politieke discussie over de houdbaarheid van het Covid Safe Ticket steeds heviger oplaait, stelt de Europese Commissie voor om hun versie van het coronacertificaat met een jaar te verlengen.

Verlenging en verruiming

“De verlenging van de verordening zal ervoor zorgen dat reizigers hun digitale EU-covidcertificaat kunnen blijven gebruiken als zij in de EU reizen en de betrokken lidstaten bepaalde volksgezondheidsmaatregelen handhaven”, verklaart de Commissie.

Bovenop de verlenging van het certificaat stelt de Commissie ook enkele toevoegingen voor:

  • Mensen die deelnemen aan klinische proeven van nieuwe Covid-vaccins krijgen voortaan ook groen licht op hun reispas. Op die manier wil de commissie de verdere ontwikkeling van nieuwe vaccins stimuleren.
  • Nieuwe soorten laboratorium-antigeentests zullen voortaan ook goedgekeurd worden als negatief testbewijs. Ook die maatregel moet de ontwikkeling van nieuwe testmethodes bevorderen.
  • Het certificaat zal voortaan de totale aantal dosissen weergeven die in alle EU-lidstaten werden toegediend. Wie dus zijn boosterprik in een ander land kreeg dan zijn eerste twee prikken, kan hierdoor zonder zorgen door de EU reizen.

Toerisme redden

Het EU-covidcertificaat werd voor de zomer van 2021 geïntroduceerd om voor een gestroomlijnd reisbeleid te zorgen binnen de Europese Unie. In het eerste jaar van de pandemie was van het vrije verkeer van personen in de Europese Unie plots geen sprake meer.

Elk land hanteerde zijn eigen maatregelen om te bepalen wie wel of niet binnen mocht, wat volledig indruiste tegen de principes van het Schengenakkoord. Die warboel aan regels betekende een ramp voor de toeristische sector in Europa. Het covidcertificaat moest een herhaling van die ramp vermijden door de reisregels binnen de Europese Unie te stroomlijnen.

Reizigers konden hierdoor onder uniforme regels de grenzen van de EU-lidstaten oversteken wanneer ze een negatieve test, een herstelbewijs of een vaccinatiebewijs konden voorleggen. Het Europese covidcertificaat geldt enkel voor reizen, het binnenlandse gebruik van die certificaten blijft een bevoegdheid van de lidstaten zelf.

Toen de Omikron-variant de kop op begon te steken, beslisten sommige EU-lidstaten echter om terug het heft in eigen handen te nemen. Italië, Griekenland, Portugal en Ierland beslisten in december bijvoorbeeld om toeristen tot een PCR-test te verplichten wanneer ze het land binnenkomen.

Om de verlenging op tijd klaar te krijgen, verwacht de Europese Commissie dat het voorstel voor 30 juni 2022 langs het Europees Parlement en de verschillende lidstaten passeert voor goedkeuring.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.