Europese Commissie kan X, TikTok en Booking.com het vuur nog meer aan de schenen leggen

X, het social mediaplatform van Elon Musk; Bytedance, het bedrijf achter TikTok en reisplatform Booking.com moeten alle drie toegeven dat ze kwalificeren als ‘gatekeepers’ of poortwachters volgens de Europese regels van de Digital Markets Act (DMA). De gevolgen daarvan zijn niet min.

Waarom is dit belangrijk?

Met de DMA en de Digital Services Act (DSA) kan de EU bedrijven behoorlijk onder druk zetten om hun praktijken aan te passen. Het overtreden van de DMA kan boetes tot 10 procent van de wereldwijde omzet tot gevolg hebben.

Uitgelegd: Wat bedoelt de Europese Commissie met 'gatekeepers'?

  • Gatekeepers zijn techbedrijven die door de Commissie beschouwd worden als toonaangevend in een bepaald veld. Voorbeelden zijn Meta met Facebook voor sociale netwerken, Apple voor het aanbieden van apps in zijn App Store en Amazon Web Services voor cloudopslag.
  • Als gatekeeper ben je gebonden aan de regels van de DMA voor jouw domein. Je hebt tevens een voorbeeldfunctie voor kleinere bedrijven. Het gaat hierbij onder andere
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer