De Europese Bankautoriteit wil dat de Europese banken lessen trekken uit de Amerikaanse bankencrisis

De Europese Bankautoriteit wil dat de Europese banken lessen trekken uit de Amerikaanse bankencrisis
Getty Images

De financiële sector kreeg het eerder dit jaar zwaar te verduren na het faillissement van enkele Amerikaanse regionale banken en de problemen bij Credit Suisse. Gelukkig kon dankzij de tussenkomst van nationale toezichthouders en andere banken een mondiale crisis worden voorkomen. Volgens de Europese Bankautoriteit (EBA) kunnen de banken dergelijke situaties vermijden door zich beter voor te bereiden op potentiële crises.

In het nieuws: De Europese Bankautoriteit gaat vanaf volgend jaar nagaan in welke mate de Europese banken maatregelen nemen om het hoofd te bieden aan een grote crisis.

  • Het doel is om ervoor te zorgen dat de nationale banken van Europa klaar zijn voor een mogelijke ineenstorting zonder afhankelijk te zijn van de financiële hulp van de centrale bank.
  • Nationale toezichthouders zullen via hypotheses moeten checken hoe de financiële instellingen liquiditeit kunnen aantrekken na een ineenstorting. De bankencrisis in de VS toonde aan hoe snel het fout kan lopen als klanten massaal hun deposito’s opvragen

Opmerking: In dit geval omvat liquiditeit zowel direct beschikbare contanten als kortlopende schulden, waarbij een koper bereid is om de dagelijkse activiteiten van een bank te financieren zonder activa te hoeven verkopen, aldus het persagentschap Reuters.

Zoom out: Dit voorstel van de EBA komt als reactie op de bankencrisis die dit voorjaar de Verenigde Staten op zijn grondvesten deed daveren en de ineenstorting van Credit Suisse kort daarna.

  • In maart stortte Silicon Valley Bank – maar ook de Signature Bank – in nadat de klanten massaal hun deposito’s hadden opgevraagd. Geconfronteerd met het risico op besmetting van het hele systeem moest de overheid ingrijpen door een steunfonds op te zetten. Er werd ook een overeenkomst bereikt met First Citizens Bank om alle deposito’s en leningen van de bank over te nemen.
  • Dat kon weliswaar de onzekerheid niet wegnemen. De bankaandelen (zowel in de VS als Europa) kregen toen rake klappen.
    • De regulatoren wereldwijd waren erop gebrand de liquiditeitsvereisten voor de banken aan te scherpen, want het was het gebrek aan liquiditeit dat de ondergang van de SVB veroorzaakte.
  • Tegelijkertijd moest de Zwitserse bank Credit Suisse toegeven dat ze in moeilijkheden verkeerde, wat een sneeuwbaleffect teweegbracht dat leidde tot de interventie van de Zwitserse centrale bank en de overname van de bank door haar concurrent UBS.
  • Dat heeft de angst dat de financiële crisis zich over heel Europa zou verspreiden alleen maar vergroot.

Een positieve eerste observatie, maar…

De EBA publiceerde donderdag haar eerste verslag over hoe toezichthouders in de 27 EU-lidstaten de ‘resolutieregels’ toepassen die na de wereldwijde financiële crisis zijn ingevoerd om te voorkomen dat belastingbetalers de banken moeten redden.

  • De vaststellingen zijn niet positief: “De strategieën en acties die de instellingen voorstelden om de liquiditeit in afwikkeling te ondersteunen, bleven beperkt en waren meestal gericht op toegang tot faciliteiten van de centrale bank.”
  • “Hoewel de discussies in de colleges zich positief hebben ontwikkeld in de richting van meer praktische aspecten die gericht zijn op het verbeteren van het vermogen om met een crisissituatie om te gaan, is de EBA van mening dat er nog ruimte is voor verbetering van de diepgang en kwaliteit van de interacties tussen de colleges en ook met betrekking tot de operationalisering van alternatieve afwikkelingsstrategieën”, voegt de toezichthouder er nog aan toe.
  • Daarom is de EBA van plan om vanaf 2024 extra inspanningen te leveren om nationale toezichthouders aan te sporen meer aandacht te besteden aan de plannen die banken opstellen om het hoofd te bieden aan een faillissement.

Opgemerkt: Eind vorige maand toonde de stresstest van de EBA aan dat in het geval van een ernstige crisis 496 miljard euro in rook zou opgaan. Uit die stresstest bleek ook dat de Belgische banken beter bestand zijn tegen een crisissituatie dan de gemiddelde Europese bank.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.