Het Silicon Valley Bank-debacle: De belastingbetaler blijft buiten schot. Of toch niet?

Met de aankondiging zondagavond dat alle klanten van de failliete Silicon Valley Bank maandagochtend opnieuw over hun volledige deposito’s zouden beschikken, kwam er een voorlopig einde aan een hachelijke 72 uur onzekerheid in de Amerikaanse techsector. Toch zijn de problemen van de Amerikaanse bankensector allerminst van de baan. Dominique Dewitte, onze correspondent in de VS, lichtte deze ochtend op Business AM een en ander toe.



Waarom is dit belangrijk?

Dat uitgerekend deze sector, die de voorbije jaren door de mainstreammedia met alle zonden van de wereld werd overladen, nu een beroep moest doen op de overheid om gered te worden, wordt niet door iedereen in dank aanvaard. Hoewel de regering Biden meermaals herhaalde dat er van een ‘bail-out’ geen sprake is en dat er geen belastinggeld met de reddingsoperatie gemoeid is, weet de belastingbetaler wel beter.

De essentie. De regering-Biden staat erop dat de aankondiging niet wordt gezien als een “bail-out”. Dat wordt sinds de financiële crisis van 2008 door het Amerikaanse electoraat beschouwd als een van de meest giftige concepten.

De belastingbetaler blijft buiten schot. Of toch niet?

  • "Ik blijf het herhalen: er zullen geen verliezen worden gedragen door de belastingbetalers. Het geld zal komen van vergoedingen die banken betalen aan het depositoverzekeringsfonds. Investeerders in de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20