Europese app-economie schept 1,7 miljoen banen

De applicatie-economie heeft het voorbije jaar in de Europese Unie een omzet van 187 miljard euro gerealiseerd. Dat is een stijging met 19 procent tegenover het jaar voordien. Het blijkt uit een rapport van consulent Deloitte Finance en de App Association.

Die toename moet volgens de App Association vooral worden toegeschreven aan het feit dat consumenten meer apps hebben gedownload, maar bovendien ook hun bestedingen aan de services hebben opgedreven.

Ontwikkelaars

De studie voert aan dat mobiele apps vorig jaar verantwoordelijk waren voor 0,4 procent van het bruto binnenlandse product van de Europese Unie en daarbij ook 1,7 miljoen banen garandeerden.

Uit het rapport blijkt verder dat de rechtstreekse inkomsten voor de ontwikkelaars van apps in de Europese Unie vorig jaar tot 86 miljard euro opliepen. Andere activiteiten en de consumptie van de eindgebruikers vertegenwoordigde een bedrag van 101 miljard euro.

Tegenover het jaar voordien namen de downloads met 7 procent toe. De onderzoekers stelden verder vast dat apps door Europese consumenten vooral gebruikt worden voor toepassingen van het internet-of-things, mobiliteit, educatie en gezondheidszorg.

5G

Er mag volgens de onderzoekers bovendien een gevoelige impact van de introductie van 5G-netwerken op de biotoop van de applicaties worden verwacht. ‘De nieuwe technologie zal hogere snelheden mogelijk maken en de latentie verder verkleinen,’ zeggen ze. ‘Dat zal het gebruik van apps verder stimuleren.’

In een eerdere studie had de App Association al aangevoerd dat de uitbouw van 5G-technologieën in de Verenigde Staten over een periode van vijf jaar in totaal 8,5 miljoen banen zou kunnen creëren. Daarbij werd opgemerkt dat de 5G-technologieën de introductie van nieuwe applicaties en diensten zou mogelijk maken, maar ook tot een nieuwe manier van zakendoen zou leiden.

De analisten berekenden dat deze werknemers over een periode van vijf jaar een gezamenlijk salaris van 560 miljard dollar zouden verdienen, terwijl ze een productie ter waarde van 1.700 miljard dollar zouden garanderen. Daarmee zouden ze meer dan 900 miljard dollar bijdragen aan het Amerikaanse bruto binnenlandse product.

Tenslotte voeren de onderzoekers aan dat de coronacrisis slechts een beperkte impact op de app-platformen zal hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20