Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 23 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

India verbiedt een zestigtal Chinese apps, waaronder TikTok en WeChat

Logo Business AM
Tech

30/06/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Een protest in India tegen de Chinese invloed in het land na het dodelijk grensdispuut in het berggebied tussen beide landen. - Isopix

India heeft 59 mobiele apps verbannen die in China gemaakt worden, waaronder de populaire video-app TikTok. Ook WeChat, het Chinese equivalent van Facebook, is niet langer welkom op Indiase smartphones. Het is een vergeldingsactie voor de clash tussen het Indiase en het Chinese leger eerder deze maand.

Het ministerie van Informatica van India laat weten dat het India’s soevereiniteit verdedigt door zijn data te beschermen.

Het land had gezworen om terug te slaan na het dodelijk conflict tussen de Aziatische grootmachten in een betwist grensgebied in de Himalaya. Omdat China superieur is op economisch en militair vlak, is het moeilijk voor India manieren te vinden om hard genoeg terug te slaan, zonder zichzelf in de voet te schieten.

Enorme markt

Maar Chinese telecommunicatie- en sociale netwerkbedrijven lonken al lang naar de gigantische markt en het enorme potentieel van India. Die deur wordt nu hard toegeslagen voor hen. Ongeveer 50 procent van de 1,3 miljard inwoners van India is online.

Met TikTok, WeChat, UC Browser, Shareit en Baidu Maps worden de allerpopulairste Chinese apps geviseerd. Volgens analisten bevindt een derde van de wereldwijde gebruikers van TikTok zich in India.

TikTok is een app waarbij gebruikers korte video’s uploaden met muziek en allerlei filters over. Het is razend populair bij jongeren en werd in totaal al meer dan 2 miljard keer gedownload.

Internetvrijheid

De grote vraag is nu hoe de Indiase overheid de aangekondigde ban gaat handhaven. Een optie zou zijn om de beheerders van app stores, zoals Apple en Google, onder druk te zetten om de diensten niet langer beschikbaar te maken om te downloaden in India. Dat zou verdere vergeldingsacties van de Chinese autoriteiten kunnen triggeren.

Internetactivisten waarschuwen al jaren dat concurrerende nationale belangen kunnen leiden tot een meer ongelijk internet, waarbij de toegang van mensen tot bepaalde informatie en diensten wordt beperkt door hun regering.

Source: The New York Times


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  31.511.749
 • Aantal
  doden
  969.478
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  105.226
 • Aantal
  doden
  9.955
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks