Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 01 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Dodelijk geweld in grensdispuut tussen China en India: 20 Indiase soldaten sneuvelen in een gevecht met ‘stokken, stenen en vuisten’

Logo Business AM
Politiek

17/06/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Indiase activisten protesteren tegen China, en verbranden posters van de Chinese president Xi Jinping. Dinsdag raakte bekend dat 20 Indiase soldaten sneuvelden in een clash met Chinese troepen in het grensgebied Ladakh. EPA-EFE/SANJEEV GUPTA

Minstens 20 Indiase soldaten zijn gedood in een gevecht met Chinese troepen in een betwist grensgebied tussen beide landen. Er zou echter geen schot gelost zijn. Volgens Indiase media kwamen er enkel ‘stokken, stenen en vuisten’ aan te pas. 

De voorbije weken kwamen er verschillende berichten van toenemende spanningen tussen Chinese en Indiase soldaten uit het het vage grensgebied in het Himalayagebergte. Sinds juni zijn de twee Aziatische grootmachten daarom bezig aan een ‘de-escalatieproces’. Gisteren raakte bekend dat er doden gevallen zijn bij een aanvaring op maandag. Veel details zijn er niet bekend, maar beide partijen beweren dat het niet om een vuurgevecht ging.

Betwiste gebieden

Het is het eerste dodelijke incident in de regio in bijna vijftig jaar. India en China vochten in 1962 nog een oorlog uit om het grensgebied Ladakh in de Himalaya. Beide partijen claimen gebieden met belangrijke bergpassen die onder controle van de ander staan. Buiten die verbindingswegen gaat het voornamelijk om onbewoonde bergtoppen. 

Diplomaten van de twee zijden hebben elkaar al ontmoet om de explosieve situatie op korte termijn onschadelijk te maken. Maar nu het grensdispuut in geweld is uitgemond, zal dat niet zonder gevolgen blijven. Beide kemphanen zullen waarschijnlijk meer troepen en wapentuig naar het betwiste gebied brengen. 

Een kaart van de grensregio met de betwiste gebieden. – Eurasiantimes.com

Wapenwedloop

In vijandige betrekkingen met China vindt India een partner in zijn bondgenoot, de VS. Begin dit jaar sloten de Indiase premier Narendra Modi en de Amerikaanse president Donald Trump nog een wapendeal af ter waarde van 3,5 miljard. 

Zowel China als India heeft zich de voorbije jaren sterk bewapend. Volgens het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) zitten beide grootmachten nu in de top vijf van landen met de hoogste militaire uitgaven ter wereld. Bovendien hebben ze alle twee kernwapens. Des te meer redenen om dit conflict in een afgelegen berggebied nauwlettend in de gaten te houden.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  33.635.750
 • Aantal
  doden
  1.007.689
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  117.115
 • Aantal
  doden
  10.001

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks