App Store ‘goed voor 500 miljard dollar aan transacties in 2019’

Het ecosysteem van de Apple Store was het afgelopen jaar goed voor 500 miljard dollar aan online handel. Dat laat de Amerikaanse producent van iPhones en iPads zelf weten.

Waarover gaat het? Apple pakt uit met een studie die de facturering en de verkoop op apps, die draaien op de iOS-, Mac- en Apple Watch- en Apple TV-platformen, eens grondig onder de loep nam. Het gaat dan bijvoorbeeld over de verkoop van fysieke goederen via Amazon, van digitale goederen en diensten via pakweg Tinder, van reizen via taxi-app Uber of luchtvaartmaatschappij British Airways, van media-abonnementen zoals Netflix of van werkabonnementen zoals Zoom en Slack.

De conclusies? De economen van het Amerikaanse consultancybureau Analysis Group concluderen dat het ecosysteem van Apple in totaal 519 miljard dollar aan waarde creëert. Er waren daarbij enkele vaststellingen:

  • Fysieke goederen en offline diensten staan in voor het grootste deel van dat bedrag, namelijk 413 miljard dollar.
  • Digitale goederen en online diensten zijn dan weer goed voor 61 miljard dollar, een stuk minder.
  • Het overgrote deel van het bedrag, 246 miljard dollar om precies te zijn, is afkomstig uit China. Daarna volgen de Verenigde Staten en Europa met respectievelijk 138 miljard en 51 miljard dollar.

Het nieuws? De publicatie van deze studie valt samen met een oproep van de vaste rechtscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Apple-CEO Tim Cook en de leiders van andere techbedrijven, zoals Google, Amazon en Facebook, zullen er op het matje geroepen worden. De autoriteiten willen hen dwingen om interne documenten over hun digitale markten wereldkundig te maken. Apple benadrukt wel dat het bedrijf bij 85 procent van de transacties geen commissie neemt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20