De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie pleegden eind vorige week overleg over de invoering van een Covid-paspoort dat geldig is in de hele EU. Ze vroegen de Europese Commissie om gemeenschappelijke normen vast te stellen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen komt meteen met een voorstel.
Het Covid-paspoort krijgt de neutrale ‘Digital Green Pass’. Er is onder de lidstaten immers discussie of het nu ‘vaccinpaspoort’ of ‘gezondheidspaspoort’ genoemd moet worden. De Europese Commissie zal een eerste versie op 17 maart presenteren. Maar we kennen de belangrijkste kenmerken al.
Het certificaat zal drie digitale documenten kunnen bevatten:
- Bewijs van vaccinatie
- Bewijs van negatieve test
- Certificaat van herstel na Covid-19 en het ontwikkelen van antilichamen
Door de verschillende opties mogelijk te maken, wil de Commissie elke vorm van discriminatie vermijden. De vrees bestaat bij sommige lidstaten waaronder België dat burgers die niet gevaccineerd zijn, om welke reden dan ook, gedegradeerd worden tot tweederangsburgers en geen toegang zullen krijgen tot bijvoorbeeld vliegreizen
‘De digitale groene pas moet het leven van Europeanen gemakkelijker maken. Het doel is om hen geleidelijk in staat te stellen zich veilig binnen de Europese Unie of naar het buitenland te verplaatsen – voor werk of toerisme’, zegt Ursula von der Leyen. De voorzitter van de Commissie heeft ook duidelijk gemaakt dat dit digitale document de gegevensbescherming, privacy en veiligheid respecteert.
Met de introductie van een gemeenschappelijk paspoort voor alle leden van de Unie wordt een tweeledig doel nagestreefd: voorkomen dat burgers worden onderworpen aan een systeem dat is opgezet door een derde land of door een technologiegigant. Bovendien verhindert de eengemaakte aanpak dat afzonderlijke overeenkomsten tussen EU-landen worden gesloten, waardoor de interne markt zou versnipperen.
Belangrijke opmerking: deze digitale groene pas is niet de sleutel tot zorgeloos reizen door de hele Unie. Von der Leyen gaf aan dat het elke staat vrij was om zijn eigen criteria vast te stellen voor de toelating van vreemdelingen tot hun grondgebied. Gezien de poreusheid van de grenzen binnen de Unie is evenwel de vraag hoe dat in de praktijk zal gebeuren.
Standpunt België
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) verwelkomt het initiatief voor een digitaal document dat gemeenschappelijk is voor alle EU-lidstaten. Ze maakt zich wel zorgen over het gebruik van het woord ‘pas’. De Europese Commissie heeft echter verzekerd dat dit document het vrije verkeer zou vergemakkelijken en niet ingewikkelder zou maken.
België wil, net als onder meer Frankrijk, niet weten van een paspoort puur op basis van vaccinatie, omdat nog niet iedereen toegang heeft tot een vaccin. ‘Voor België is er geen sprake van om vaccinatie te koppelen aan de vrijheid om zich in Europa te verplaatsen’, zegt Wilmès. Een duidelijke vingerwijzing naar landen als Griekenland, die al hebben aangekondigd dat ze vanaf deze zomer hun deuren wagenwijd zullen openen voor gevaccineerde mensen om het toerisme nieuw leven in te blazen.
Lees ook: