Europees ‘Silicon Valley’ verspreid over 9 Deense eilanden

Denemarken krijgt tegen het begin van de jaren veertig negen kunstmatige eilanden die de basis van een nieuw technologisch cluster moeten vormen. Dat heeft de Deense regering aangekondigd. Simon Emil Ammitzboell-Bille, Deens minister van binnenlandse zaken, benadrukte dat de aanleg van een reeks kunstmatige eilanden voor de zuidkust van Kopenhagen een oplossing kan bieden voor het tekort aan ruimte waarmee de hoofdstad van het land wordt geconfronteerd.

Gehoopt wordt dat het initiatief ongeveer twaalfduizend nieuwe arbeidsplaatsen zal kunnen genereren. Het project moet nog wel door het Deense parlement worden goedgekeurd.

Aantrekkingskracht

Onder de naam Holmene wil de Deense overheid voor de kust van Kopenhagen, gespreid over negen kunstmatige eilanden, een nieuw gebied van 3,1 miljoen vierkante meter creëren. Holmene zou plaats moeten kunnen bieden aan maximaal 380 nieuwe bedrijven, gekoppeld aan 700.000 vierkante meter groene ruimte.

De kunstmatige eilanden zouden ook 17 kilometer nieuwe kustlijn moeten creëren. Verwacht wordt dat het project meer dan 7 miljard euro aan economische activiteit zou genereren. Gehoopt wordt dat over drie jaar met de bouw van de eerste eilanden zal kunnen worden gestart.

“Holmene moet de aantrekkelijkheid van de Deense hoofdstad voor internationale bedrijven vergroten,” aldus minister Ammitzboell-Bille. “Het project zal Denemarken meer mogelijkheden bieden om innoverende ondernemingen, investeringen en hoogopgeleide arbeidskrachten aan te trekken.”

De aanleg van de nieuwe industriële zone zou volgens Rasmus Jarlov, Deens minister van economie, worden gefinancierd door de verkoop van de gronden op de eilanden.

Energie

Brian Mikkelsen, voorzitter van de Deense werkgevers, reageerde positief op de plannen. Volgens hem kan het project een Europees Silicon Valley creëren.

Een van de negen eilanden werd ontworpen voor de constructie van een installatie voor innoverende afvalverwerking. Op die site zou onder meer het huishoudelijk afval van Kopenhagen in biogas moeten worden omgezet, maar zou ook afvalwater moeten worden gezuiverd. Tegelijkertijd zouden installaties worden voorzien voor de opslag van energie die door windturbines wordt geproduceerd.

Kopenhagen is gebouwd op de eilanden Zeeland en Amager. De voorbije decennia werd het grondgebied van de Deense hoofdstad door de creatie van kunstmatige eilanden al herhaaldelijk uitgebreid.

De Deense premier Lars Lokke Rasmussen kondigde in oktober vorig jaar de bouw aan van een afzonderlijk kunstmatig eiland voor de kust van Kopenhagen om woningbouwprojecten te huisvesten en de waterkering van de stad tegen de stijgende zeespiegel te versterken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20