Denemarken verbant criminele vreemdelingen naar verlaten eiland

Veroordeelde buitenlanders die niet kunnen worden gedeporteerd zullen ten laatste in 2021 worden overgebracht naar een complex op een zeven hectare groot eiland.

Denemarken gaat vreemdelingen die veroordeeld zijn voor misdaden verbannen naar een afgelegen eiland. Dat heeft de regering vrijdag aangekondigd. De maatregel is een onderdeel van het akkoord over het nieuwe budget tussen de regeringscoalitie en de anti-immigratiepartij Danske Folkeparti (DF).

Lindholm: geen gevangenis, maar toch wel…

Veroordeelde buitenlanders die niet kunnen worden gedeporteerd zullen ten laatste in 2021 worden overgebracht naar een complex in Lindholm, een zeven hectare groot eiland in de Stege Baai tussen de eilanden Møn en Zealand, aldus minister van Financiën Kristian Jensen. Volgens Jensen is het geen gevangenis en zal het eiland toegankelijk blijven voor ferryboten. Maar ‘s avonds moeten deze mensen zich wel in het centrum melden. Op die manier zal de overheid deze mensen beter kunnen monitoren, iets wat vandaag niet altijd mogelijk is. Het Deense gevangeniswezen zal verantwoordelijk zijn voor de uitbating van Lindholm en er zal altijd politie aanwezig zijn. 

De maatregel betreft mensen met een zogenaamde ‘getolereerde verblijfsstatus’ (tålt ophold). Dat betekent dat ze niet in Denemarken mogen wonen, maar dat ze niet gedeporteerd kunnen worden, omdat ze statenloos zijn of omdat er geen uitleveringsverdrag tussen hun land en Denemarken bestaat. Ook asielzoekers die zich schuldig hebben gemaakt aan misdrijven en van wie de asielaanvraag verworpen werd zullen op Lindholm worden gehuisvest.

Oppositie: ‘Symboolpolitiek zonder einde’

De betrokken vreemdelingen verblijven voorlopig nog in het  Kærshovedgård centrum in Jutland. Dat centrum blijft open, maar zal enkel nog immigranten ontvangen wiens asielaanvraag verworpen werd en die spoedig gedeporteerd zullen worden.  

De oppositie is over het plan niet te spreken en heeft het over een humanitaire instorting. “Onmenselijke politici creëren een compleet ander Denemarken, dan het Denemarken waarvan ik hou,’ schrijft Uffe Elbæk van de Alternatieve partij op Twitter. Ook Morten Østergaard van de sociaal-liberale partij Radikale Venstre noemt de beslissing om buitenlandse veroordeelde criminelen naar een verlaten eiland te verbannen ‘symboolpolitiek zonder einde’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20