Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli is overleden

Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli heeft vannacht het leven gelaten. Dat heeft zijn woordvoerder Roberto Cuillo via Twitter laten weten.

“De Europese Parlementsvoorzitter David Sassoli is op 11 januari om 01.15 uur overleden in Aviano, Italië, waar hij opgenomen was in het ziekenhuis. De datum en de locatie van zijn begrafenis zal in de komende uren gecommuniceerd worden”, zei Cuillo via Twitter. Sassoli is 65 jaar geworden.

De woordvoerder liet maandagnamiddag al weten dat Sassoli in het ziekenhuis lag “wegens een ernstige complicatie veroorzaakt door een disfunctie van het immuunsysteem.” De politicus, die in het verleden aan leukemie heeft geleden, werd dit najaar al in het ziekenhuis opgenomen wegens een longontsteking.

Vlaggen halfstok

Intussen hebben verschillende politieke topfiguren hun medeleven betuigd. Het Europees parlement deelde via Twitter beelden van Europese vlaggen aan het parlementsgebouw die halfstok hangen.

“Ik ben diep bedroefd door het verschrikkelijke verlies van een groot Europeaan en trotse Italiaan”, schreef de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op Twitter. “David Sassoli was een meelevend journalist, een voortreffelijk Voorzitter van het Europees Parlement en, bovenal, een dierbare vriend. Mijn gedachten zijn bij zijn familie.”

Europees parlementslid Geert Bourgeois schreef dan weer op Twitter dat de herinnering aan de waardigheid waarmee Sassoli zijn ambt uitoefende altijd zal blijven. “Rust zacht. Mijn medeleven aan zijn nabestaanden”, aldus de Belgische politicus.

Verlenging ambt

David Sassoli was journalist en nieuwspresentator in Italië voordat hij zijn politieke carrière startte. Sinds 2019 stond hij aan het roer van het Europees parlement. Zijn termijn zou deze maand aflopen, halverwege de zittingsperiode. De verkiezing voor zijn opvolging is momenteel gepland voor 18 januari. Op een bepaald moment overwoog Sassoli om zijn ambtstermijn met tweeënhalf jaar te verlengen, met als argument dat de coronapandemie zijn werk ernstig had beïnvloed en beperkt.

De sociaal-democratische politieke familie is ook van mening dat zij ondervertegenwoordigd zou zijn in de top van de belangrijkste instellingen van de Europese Unie als zij het voorzitterschap van de assemblee in Straatsburg zou verliezen. Sassoli is uiteindelijk afgestapt van dat idee. Verwacht wordt dat Roberta Metsola, een Maltees lid van de Europese christendemocratische EVP, de functie van Sassoli op zich zal nemen na de verkiezing volgende week.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.