Komt er een Europees dynamisch prijsplafond voor gas? En wat betekent dat juist?

Volgende week staat er opnieuw een EU-top gepland om de stijgende energieprijzen te bespreken. Verwacht wordt dat de Europese Commissie nieuwe concrete voorstellen op tafel zal leggen. Het is daarbij niet uitgesloten dat de 27 lidstaten een overeenkomst zullen sluiten over een dynamisch prijsplafond voor gas.

Meer en meer Europese landen, aangevoerd door België en Italië, zijn voorstander van een Europees prijsplafond voor gas. Toch zijn er nog enkele EU-lidstaten, waaronder Duitsland en Nederland, die zich daar tegen blijven kanten. Zij vrezen dat een prijsplafond de voorzieningszekerheid in gevaar zal brengen.

Een gascorridor

De Commissie was in het begin ook tegen zo’n maatregel, maar draaide even later bij. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de weg vrijgemaakt voor een tijdelijk mechanisme om de prijzen te beperken, voordat een nieuwe index wordt ingevoerd die beter is afgestemd op de realiteit van de huidige gasmarkt: minder Russisch gas en meer Amerikaanse en Qatarese LNG.

Toen België, Italië, Griekenland en Polen zagen dat de zaken vastliepen wat betreft een algemene maximumprijs voor gas, opperden zij het idee van een gasslang, een prijsbandbreedte die mee-evolueert met de internationale marktprijzen. Het invoeren van zo’n systeem zou een directe interventie betekenen tegen de woekerprijzen. Die zou bestaan uit niet enkel een plafond, maar ook een vloer. Het plafond moet de prijs in stand houden, terwijl de vloer de bevoorrading moet garanderen.

Voorstellen

Volgens het persagentschap Bloomberg zal zo’n gasslang waarschijnlijk op tafel liggen bij de Europese top die gepland staat voor 20 en 21 oktober. Het agentschap meldt, op basis van een ontwerpdocument dat het kon inkijken, dat de Europese Commissie de lidstaten wil verplichten om gezamenlijk gas, goed voor zo’n 15 procent van hun reserves, te kopen. EU-bedrijven zouden ook een consortium mogen vormen. Maar dat gaat dan wel gepaard met een verbod op Russische gasleveringen.

Sommige landen zijn ook vragende partij om de koppeling tussen de elektriciteits- en gasprijzen te doorbreken, naar het voorbeeld van Spanje en Portugal. Maar zo’n maatregel zal waarschijnlijk niet worden ingevoerd, schrijft Bloomberg, omdat die neerkomt op het subsidiëren van gas, wat de vraag zou kunnen opdrijven, vrezen sommige lidstaten.

(ns)

Meer