Europa wil nieuw ‘rapid response cybersecurity team’ wegens groeiende dreiging van cyberaanvallen

De Europese Commissie is bezorgd om cyberaanvallen en wil daarom een nieuwe cybereenheid oprichten. Dat blijkt uit een rapport dat door Politico is ingezien.

Waarom is dit belangrijk?

Cyberaanvallen worden steeds couranter en ze treffen belangrijke instanties. Van telecombedrijven tot de federale overheid. Niet alleen in het buitenland, zoals bij een belangrijke Amerikaanse oliepijpleiding, maar ook in België. In maart kreeg telecomprovider Scarlet te maken met de grootste cyberaanval op het bedrijf ooit. En in mei werd Belnet aangevallen, waardoor de Kamer zijn werk moest staken.

Het Europese plan voor cyberveiligheid voorziet de oprichting van een platform voor cybercriminaliteitspolitie, cyberagentschappen, diplomaten, militaire diensten en cyberbeveiligingsbedrijven om reacties te coördineren en middelen te delen.

Europol

De Europese Commissie zou woensdag haar plan presenteren voor de oprichting van wat ze de Joint Cyber Unit noemt, waardoor nationale hoofdsteden die door cyberaanvallen worden getroffen de hulp van andere landen en de EU kunnen inroepen, onder meer via ‘rapid response teams’, of snellereactieteams, die kunnen ingrijpen en hackers in realtime kunnen bestrijden, aldus het ontwerp.

Het plan is niet nieuw, maar wordt nu wel concreter gemaakt. In 2019 beloofde de Commissie al een gezamenlijke cybereenheid op te zetten om een einde te maken aan de cyberaanvallen die EU-instellingen, agentschappen, nationale ministeries en departementen, en toonaangevende Europese bedrijven en organisaties in gevaar brengen.

Europol, de multinationale onderzoeksorganisatie en het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie, houdt zich ook bezig met cybersecurity. Ook het in 2012 opgerichte Computer Emergency Response Team van de EU richt zich op incidenten en dreigingen op het gebied van cyberveiligheid.

Steeds meer bezorgdheid

Dat blijkt allemaal nodig om de golf van cyberaanvallen op het continent tegen te gaan. Die aanvallen zorgen voor steeds meer bezorgdheid in Europa. Het EU-plan dat morgen voorgesteld wordt, moet landen helpen zich te verdedigen tegen steeds geraffineerdere en brutalere aanvallen door de bevoegdheden van de nationale overheden op het gebied van cyberbeveiliging te bundelen.

(evb)

Lees ook: Topman Centrum voor Cybersecurity: ‘Geen aanwijzing dat aanval op Belnet uit China kwam en hack Binnenlandse Zaken was werk van spionnen’

Meer