Pijpleiding VS heeft gevolgen cyberaanval onder controle: olieprijzen dalen

De olieprijzen zijn dinsdag in de vroege handel licht gedaald. Dinsdagochtend kostte een vat (159 liter) van de Noordzeesoort Brent 67,72 dollar, of 60 cent minder dan maandag. De prijs voor een vat van de Amerikaanse soort West Texas Intermediate (WTI) daalde met 55 cent tot 64,37 dollar.

De Amerikaanse oliepijpleiding die door een cyberaanval stilgelegd werd, zou volgens de uitbater Colonial tegen het einde van de week weer volledig in dienst zijn. De uitval van de pijpleiding, die instaat voor de helft van de olievoorziening aan de Amerikaanse oostkust, had tijdelijk voor hogere olieprijzen op de termijnmarkten gezorgd. Een langdurige uitval zou kunnen leiden tot tekorten aan benzine en diesel.

‘Een langere onderbreking van de pijpleiding zou verreikende gevolgen hebben voor de oliemarkt, niet enkel in de VS, ook in Europa’, aldus grondstoffenexperten van Commerzbank. Ook bij ons zou de benzineprijs daardoor kunnen stijgen.

DarkSide

De Russische ambassade in de Verenigde Staten ontkent ondertussen elke betrokkenheid van Moskou bij de cyberaanval. De Amerikaanse president Joe Biden gaf de schuld aan een criminele groep, ‘DarkSide’, die in Rusland gevestigd zou zijn. Biden beschuldigde het Kremlin er niet rechtstreeks van aan de basis van de aanval te liggen, maar gaf wel te kennen dat het land ‘een zekere verantwoordelijkheid draagt’ omdat de criminelen daar gevestigd zijn.
Rusland is de voorbije jaren beschuldigd van verschillende grote golven van cyberaanvallen, vooral in de Verenigde Staten en Europa.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20